CSI / Rusia

Gazprom: Rusia nu dispune de o altă cale pentru tranzitul de gaze decât prin Ucraina

„Ce înseamnă să ocolim Ucraina? Noi am calculat volumul minim necesar pentru tranzitul prin Ucraina … Există ţări care, din motive geografice, nu au o altă cale de furnizare decât prin Ucraina. Dacă vom bloca complet tranzitul prin Ucraina, sistemul de transport al gazelor din Ucraina va fi în imposibilitatea de a lucra” – a declarat Valeri Golubev, adjunctul preşedintelui „Gazprom”, la o conferinţă de presă a Forumul Internaţional „Gaz Rossi 2015”.

Totodată, „Gazprom” a decis să nu mai distrugă sectorul energetic şi economia din Ucraina.

„Această sarcina – de a distruge economia Ucrainei – nu era pusă în faţă noastră. Noi încercăm să construim relaţii normale de vecinătate”, – a adăugat el.

De asemenea, Valeri Golubev a menţionat că volumul tranzitului de gaz prin Ucraina, după 2019, „va depinde de consumatori”.

Între timp, „războiul” gazului dintre Rusia şi Ucraina continuă. Ucraina cere de la Rusia plata a aproape 26 miliarde de dolari, în timp ce Moscova pretinde 29 de miliarde pentru gazele furnizate. Gazprom

Amintim, Rusia a început să construiască o conducta în lungime de 970 de kilometri „Ukhta-Torzhok-2”, care va face parte din noul fir al gazoductului „Nord Stream-2” – o conducta care pleacă din Rusia, prin Marea Baltică, pentru a ajunge în Germania. Acest traseu ar trebui să preia fluxul de gaz pe care Rusia îl trimite acum în Europa prin Ucraina. Zece state membre ale UE se opun însă construirii noii conducte „Nord Stream-2”.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *