Opinii și Editoriale

Goebbels si Voronin, nazismul si comunismul

Pe unii ar putea sa-i socheze, sa-i irite ori chiar sa-i indigneze aceasta alaturare de nume si termeni: Goebbels si Voronin, nazism si comunism. Argumentele acestora impotriva unei atare asocieri ar fi in fond plauzibile – se compara epoci cu totul diferite, personalitati de marimi diferite, fenomene si curente politice diferite.

Ce ar putea sa existe comun, ne pot reprosa acestia, intre Goebbels, un antisemit feroce si criminal de razboi din secolul XX, si Voronin, lider de partid si sef de stat din secolul XXI, in timpul mandatului caruia a existat opozitie, presa libera s.a.m.d.? E adevarat, orice comparatie schiopateaza, schiopateaza deci si comparatia lui Voronin cu Goebbels. Si totusi, privite atent, intre aceste personalitati pot fi intrezarite niste similitudini, asemanari. Pentru a demonstra acest lucru, imi permit o scurta paranteza.

Constantin Staris, „Rezonans”, NIT

Am urmarit sambata „emisiunea de autor” a lui C. Staris de la NIT. Staris nu face niciun secret din faptul ca el e portavocea PCRM, a lui V. Voronin personal. Nu ar fi nicio problema – e treaba lui si dreptul lui de a fi portavocea oricui – daca ar prezenta lucrurile cat de cat corect, ca jurnalist. Ceea ce propune el telespectatorului insa nu are nimic in comun cu jurnalismul si e un produs suta la suta propagandistic. Nici vorba de a doua sursa, de pluralism de opinii. Intreaga emisiune e construita pe o singura opinie „garnisita” cu insinuari, minciuni, speculatii, denigrarea oponentilor politici ai lui Voronin. Il priveam pe Staris si ma gandeam ca, probabil, tot asa o fi aratat si emisiunile de la postul de radio german, controlate de ministrul Goebbels… Am inchis paranteza.

Noua putere si propaganda comunista

… Noua putere (alegerea lui M. Ghimpu in functia de presedinte al parlamentului si sef interimar al statului si formarea noului guvern de catre V. Filat) se instaleaza anevoios, intr-o atmosfera tensionata, de psihoza si isterie, otravita de propaganda comunista a gruparii politice a lui Voronin. Prin institutiile media pe care le controleaza, dar si prin viu grai, prin zvonuri mincinoase si murdare, difuzate operativ in toate colturile tarii, propaganda lui Voronin a reusit doar in cateva saptamani sa induca unei parti a populatiei ca de toate relele si problemele mostenite de la fosta guvernare comunista se face vinovata noua guvernare liberal-democrata. Noua guvernare nici nu este instalata, guvernul nou inca nu e format, inca nu a emis nicio hotarare, dar el se face deja vinovat de scumpirea transportului in comun in Chisinau, de majorarea unor tarife la „Posta Moldovei”, de lipsa pietei de desfacere pentru struguri, de calitatea proasta a drumurilor, de salariile mici s.a.m.d.

Cu ce se ocupa „Moldova-1” si NIT?

Rolul decisiv in otravirea atmosferei publice si in cultivarea unei atitudini de neincredere, plina de ura fata de noua putere le revine celor doua televiziuni – Televiziunea publica si Televiziunea privata NIT – care functioneaza ca veritabile institutii de propaganda. Stirile si reportajele puse pe post aici nu au nimic in comun cu ziaristica si urmaresc un singur scop – sa dezinformeze, sa spele creierii si sa manipuleze publicul. „Ciresica pe tort” in „buletinele de stiri” ale acestor canale de televiziune sunt asa-numitele reactii vii, luate direct din strada, care trebuie sa convinga telespectatorul ca exprima „vocea poporului”. Astfel, oameni bine alesi spun in fata camerei de luat vederi exact ceea ce trebuie, adica de ce are nevoie patronul din umbra a respectivelor institutii. Unul dupa altul, tineri si batrani, barbati si femei, vorbitori de rusa si de romana spun acelasi lucru: ca Ghimpu e ales neconstitutional, ca guvernul Filat va fi unul corupt, ca Alianta s-a format doar pentru a se imparti posturile de conducere, ca parlamentul incalca regulamentul, ca de luna viitoare nu se vor plati pensiile si se vor micsora salariile, ca noua putere vrea sa lichideze statul R. Moldova, ca se vor inchide gradinitele si scolile rusesti, ca Transnistria va fi vanduta s.a.m.d. Va rog sa fiti atenti: acest gen de propaganda se practica la Televiziunea publica, platita din banii tuturor contribuabililor.

Voronin, ca si Goebbels…

O piesa importanta – cea mai importanta! – a propagandei comuniste de la Chisinau este, evident, V. Voronin. Omul acesta nu are probleme de constiinta si etica – minte copios, fara rusine, in cel mai cinic mod posibil, acuza fara probe, injura ca un puscarias. Genul de propaganda practicat de Voronin ne aminteste de propaganda lui Goebbels. (Dr. Paul Joseph Goebbels (29 octombrie 1897 – 1 mai 1945) a fost ministrul Instruirii Populare si Propagandei Publice in timpul regimului nazist din anul 1933 pana in 1945). Istoricii il descriu pe Goebbels ca pe un orator talentat, sarcastic, „maestru in a introduce in discurs invective si insinuari insa daca situatia o cerea, putea trece repede la o retorica frenetica”. El exploata fara rusine cele mai joase instincte ale populatiei germane – rasism, xenofobie, invidia dintre clase si insecuritatea. El insusi recunostea ca poate sa manipuleze populatia ca pe un pian, conducand masele acolo unde voia el. Nu va amintesc aceste caracteristici de stilul lui Voronin de a face propaganda?
Ca si pe Goebbels, pe Voronin nu-l costa absolut nimic sa minta cu premeditare „in numele cauzei”; ca si Goebbels, Voronin considera ca orice procedeu murdar este admis, daca este eficient si-si atinge scopul; ca si Goebbels, Voronin exploateaza fara rusine cele mai josnice si intunecate instincte, resentimente si nostalgii. Daca cineva ar avea timp sa se ocupe de „mostenirea propagandistica” a lui Voronin, adunand toate minciunile debitate de el in timp de opt ani, cu siguranta acesta l-ar intrece pe Goebbels. Este un adevarat geniu acest Voronin: se uita in ochi, minte infiorator si niciun muschi nu-i tremura, nimic nu-l tradeaza – nici ochii, nici mimica. El spune azi una, iar maine alta, fara sa aiba nicio mustrare de constiinta; exemple in acest sens exista cu duiumul.

Goebbels si evreii, Voronin si romanii

Asadar, exista vreo similitudine, asemanare intre propaganda nazista si propaganda comunista? Sa ne oprim doar asupra unei singure paralele. Propaganda nazista a avut drept scop prioritar consolidarea natiunii germane si cultivarea sentimentelor patriotice de mandrie de a fi german. Nazistii au incercat sa atinga acest obiectiv printr-o politica criminala de lichidare a evreilor si reducere la tacere a oponentilor lor politici. Propaganda comunista de asemenea urmareste scopul „consolidarii poporului moldovenesc”, „diferit de cel roman”, cultivarii sentimentelor patriotice si mandriei de a fi moldovean, in opozitie cu roman. Voronin a vrut (si mai vrea) sa atinga aceste obiective prin promovarea unei politici xenofobe, prin cultivarea sentimentelor de ura rasiala fata de Romania si romani, prin anihilarea fortelor democratice din interiorul tarii, etichetate drept criminale si antistatale… Goebbels ii ura pe evrei, Voronin ii uraste pe romani. Daca i-ar fi fost dat lui Voronin sa traiasca alte timpuri, el ar fi procedat cu placere cu romanii asa cum a procedat Goebbels cu evreii. Cu cata placere i-ar fi urcat Voronin in marfare pe moldovenii care se considera romani si i-ar fi bagat in lagarele de concentrare („gulagurile”) din Kolima, creand astfel spatiul vital necesar pentru moldovenii „pursange”, „neromanizati”.

„Camerele de gazare” ale lui Voronin

Goebbels avea lagare de concentrare si camere de gazare. Voronin a avut (si mai are) doar cateva televiziuni si cateva ziare. Si le exploateaza din plin. Astazi, cand societatea are nevoie ca niciodata de liniste, consens, stabilitate, corecta informare, propaganda comunista a lui Voronin isi demonstreaza tot mai pregnant caracterul ei antiuman, antinational si antistatal. Noua putere reprezentata de Alianta pentru Integrare Europeana nu are in persoana lui Voronin un oponent obisnuit, care actioneaza cu instrumente legale, democratice, ci o masina propagandistica fioroasa, care calca si nimiceste totul in calea ei. Aceasta masina propagandistica comunista se aseamana atat de mult cu masina propagandistica nazista, incat faptul ca atare ar trebui sa-i puna pe ganduri nu numai pe liderii Aliantei de la Chisinau, ci si pe liderii Uniunii Europene de la Bruxelles.
Noua putere de la Chisinau, asistata de organismele democratice europene si occidentale, trebuie sa intreprinda masuri urgente pentru a scoate populatia R. Moldova din „camerele de gazare” ale propagandei comuniste a lui Voronin. Pentru a avansa spre normalitate si civilizatie, R. Moldova trebuie de urgenta sa treaca printr-un proces curativ de desovietizare si decomunizare. Alta cale pur si simplu nu exista.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *