Timpul.md

Actualitate 12 Iulie 2017 | 14:41

Gramul de seminţe de vinete, mai scump decât aurul

Un fermier din Olt vrea să dea lovitura cultivând un soi de vinete ale cărui seminţe valorează mai mult decat aurul. Este vorba despre vinetele şatirate, uşor de recunoscut după miezul lor extrem de alb, textura fină şi culoarea mov deschis cu dungi.  

Bărbatul a început experimentul în solarul său din comuna Pleșoiu și prima plantație deja este în rod. Spune că va scoate trei tone de vinete dintr-un plic de seminţe. Le vinde în pieţele din Sibiu, sunt cu 40% mai scumpe decât vinetele româneşti.


Ion Păunel face legumicultură de când se ştie. Anul acesta a experimentat un soi hibrid din Olanda: vinetele șatirate. Un gram de semințe costă mai mult decât un gram de aur, dar gustul deosebit l-a convins să încerce.

Ion Păunel, fermier: „Un gust deosebit, comparativ cu ciuperca sau putem să îi spune carne vegetală. Vrem şi noi să trecem de la agricultura tradiţională către un alt tip de legumicultură pentru a încasa venituri mai bune.”

Vinetele şatirate de aici din Olt ajung exclusiv în pieţele din Sibiu. Pentru că preţul este ridicat, cu 40% mai mult faţă de vinetele tradiţionale, fermierul a găsit piaţă de desfacere în centrul ţării.

În comuna Pleșoiu din Olt, vinetele șatirate sunt o necunoscută pentru cultivatori. Cei care ajută la recoltat sunt și ei pionieri.

Un kilogram de vinete șatirate se vinde cu 5-6 lei, în timp ce soiurile româneşti nu depăşesc 3-4 lei pe kilogram. Fermierul îi lasă pe cumpărătorii care-i ajung pe plantaţie să-şi aleagă singuri marfa, direct din solar.
 
digi24.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus