Timpul.md

Externe 27 Octombrie 2015 | 16:00

Gruparea Stat Islamic a distrus Arcul de Triumf din Palmira

Activiştii sirieni au anunţat duminică seara că militanţii grupării Stat Islamic au distrus Arcul de Triumf din oraşul antic Palmira, monument vechi de 2.000 de ani, informează agenţia Associated Press.

Aruncarea în aer a acestui obiectiv face parte din campania condusă de aceşti militanţi de distrugere a monumentelor istorice aflate pe teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak.

Arcul de Triumf a fost unul dintre cele mai cunoscute monumente din Palmira, oraş cunoscut de sirieni sub numele de "Mireasa deşertului" care lega Imperiul Roman de Persia şi Orient, şi ocupat de gruparea SI în luna mai. Arcul era aşezat deasupra străzilor oraşului antic, renumite pentru colonadele lor.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a transmis că militanţii SI au aruncat în aer arcul, dar au lăsat colonadele în picioare.

UNESCO a calificat distrugerea drept o "crimă intolerabilă împotriva civilizaţiei".

Obiectivele de patrimoniu au fost deteriorate constant de când a început războiul în Siria. Oficiali ai Guvernului sirian au transferat în ultimii ani aproximativ 300.000 de artifacte în locuri sigure, inclusiv din zone controlate de gruparea SI.

sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus