Politică

Guvernul are nevoie de mici remanieri

Oazu Nantoi:

Eu consider că diferiţi miniştri au preluat diferite domenii cu grad diferit de gravitate a situaţiei. Nu cred că e cazul să comparăm Ministerul Finanţelor cu Ministerul Culturii sau Ministerul Tineretului şi Sportului cu Ministerul Economiei. De aceea, cred că aprecierea, inclusiv a Guvernului, a fost dată la 28 noiembrie. În rest, partidele politice trebuie să manifeste o responsabilitate mai mare atunci când se vor discuta persoane concrete la funcţii concrete. Eu nu sunt gata să vorbesc în locul lui Vladimir Filat sau a liderilor politici.
Sigur că am fi dorit ca medicamentele în Moldova să nu fie mai scumpe ca în ţările vecine. Sigur că am fi dorit ca biletele de avion din Aeroportul Chişinău în diferite părţi ale lumii să nu fie mai scumpe decât cele de la Kiev, Odesa şi Bucureşti. Sunt multe semne de întrebare, dar acestea vor fi formulate mai concret atunci când vom avea componenţa Guvernului. Devierile grave nu depind atât de persoana ministrului, ci de program şi de echipă în ansamblu.

Anatol Ţăranu:

Din componenţa Cabinetului de miniştri care a demisionat au făcut parte şi lideri, şi oameni mai puţin versaţi. Printre lideri, indiscutabil, i-aş numi pe Leancă, Tănase, Lazăr, Negruţă. Am anumite pretenţii faţă de domnul Osipov. În fond, a fost o componenţă bună. Nu au fost oameni absolut lipsiţi de capacităţi.
Ministerul de Externe a fost o ramură foarte importantă, prin intermediul căreia au venit bani serioşi. La Ministerul Justiţiei s-au atestat mai puţine realizări, dar intenţiile au fost foarte bune. Faptul că nu s-a reuşit, e din cauza sistemului în ansamblu, dar ministrul a făcut tentative foarte serioase pentru o reformă profundă.
Eu cred că întotdeauna există spaţiu pentru perfecţionare. Cel mai bine în această privinţă s-ar clarifica domnul prim-ministru, dar eu înţeleg că şi mâinile lui sunt legate de algoritm, de dirijarea necesară în conformitate cu deciziile partidelor care participă la guvernare.

Viorel Chivriga:

Miniştrii din blocul economic – ministrul Finanţelor, cel al Economiei – cred că au făcut faţă foarte bine în 2010. Anume politicile economice aplicate au ajutat foarte mult economia naţională. Referitor la celelalte ministere e mai complicat să vin cu o părere. Dacă ministerele din blocul economic au avut nişte politici echilibrate, când vorbim de domeniul social, medicină etc., e greu să realizezi ceva într-un an în care criza economică practic şi-a spus cuvântul. La medicină, protecţie socială trebuie de lucrat foarte mult, din simplul motiv că socialul are o legătură strânsă cu economicul. Şi atunci când rezultatele din economie nu sunt atât de bune ca să se schimbe lucrurile în ţară, în domeniul social e mai dificil să întreprinzi ceva. Ca aport personal, dna Buliga cred că a muncit foarte bine şi are viceminiştri foarte buni.

Foarte bine a activat ministrul de Externe, pe parcursul anului 2010 s-a înregistrat un rezultat de excepţie. S-a lucrat bine şi la Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale. Ceea ce s-a făcut în 2010 în domeniul dezvoltării regionale e remarcabil – crearea celor trei agenţii, organizarea mai multor forumuri regionale.
În ceea ce priveşte ministerele de forţă, acestea au un specific aparte. Probabil, miniştrii vor fi din mediul în care activează şi nu cred că aici vor fi numite persoane noi.

Cred că vor fi schimbări la Cultură, la Tineret şi Sport. E şi normal. Nu am auzit opinii ale oamenilor din domeniu care să afirme că aici s-au înregistrat rezultate în 2010. Totodată, trebuie să ţinem cont că o parte din miniştri au fost delegaţi în guvernul trecut de un partid care nu a trecut de data aceasta pragul electoral – AMN. Până la urmă, ar fi bine să avem cât mai mulţi profesionişti şi fiecare să aibă o viziune foarte clară despre ceea ce trebuie să facă în domeniul în care va activa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *