Opinii și Editoriale

Guvernul Filat si presa

Acum, cand noul guvern a fost instalat, cand institutiile statului sunt pe cale de a intra intr-un regim normal de functionare, este obligatoriu sa revenim la problema presei. Este evident ca, atunci cand vorbeste despre mostenirea dezastruoasa lasata de fosta guvernare, guvernul Filat se refera nu numai la componentele economico-financiare, ci si la mass-media.

Comunistii ne-au lasat o piata media deformata, cu institutii de presa si jurnalisti aflati pe baricade diferite. Marea rusine mostenita de la comunisti sunt jurnalistii transformati in propagandisti, specializati in lustruirea Puterii, a lui Voronin personal, si in dezinformarea, intoxicarea si spalarea creierilor cetatenilor. In cei opt ani de dominatie, comunistii au edificat un imperiu mediatic pe care l-au folosit fara scrupule in lupta impotriva opozitiei politice si democratice si a intelectualitatii neinregimentate in partidul lui Voronin. Televiziunea publica M-1, televiziunea privata NIT, ambele cu acoperire nationala, postul de radio national, fosta televiziune municipala „Euro TV”, fostul post de radio municipal „Antena C”, alte cateva posturi de radio si televiziune, fostele ziare guvernamentale – chipurile, „deetatizate” – s.a. au transpirat ani in sir, non-stop si mai continua sa transpire la lustruirea imaginii regimului comunist si a capilor lui.

Acest imperiu propagandistic a incercat sa creeze in mintea cetateanului simplu o lume paralela, imaginara, cu totul diferita de ce reala. Cu cat viata era mai mizerabila in lumea reala, cu atat mai fericita aparea ea in lumea imaginata de presa comunista. Reportaje siropoase despre neodihna lui Voronin in numele poporului – cu taieri de panglici la centre de sanatate construite de Banca Mondiala, cu tractoare nou-noute cumparate de japonezi, cu apeducte si fantani arteziene sapate pe banii oamenilor de afaceri s.a.m.d. – aveau menirea sa creeze imaginea unei guvernari competente si dinamice, daruite si dedicate poporului. La acestea trebuie sa mai adaugam fel de fel de „programe de stat”, gen „anul tineretului”, „caravela culturii”, care erau prin excelenta programe propagandistice electorale. Din pacate, toate acestea au avut un anumit efect, dovada numarul mare de voturi dat comunistilor la ultimul scrutin. Simultan cu proslavirea „succeselor” guvernarii comuniste, „presa” din dotarea regimului a purtat in permanenta un razboi murdar impotriva intelectualilor de valoare (scriitori, ziaristi, actori), declarati „tradatori”, „spioni romani”, „vanduti”, „antistatali” s.a.m.d. Atacurile si acuzatiile frizau grotescul si paranoia, isterizau societatea, induceau cetateanului simplu ideea ca aceasta „banda unionista” trebuie lichidata fizic.

Comparat cu fosta guvernare, guvernul Filat vine aproape dezarmat la capitolul mass-media, el beneficiind de loialitatea a doar cateva institutii de presa libera – cele care au sprijinit Opozitia in perioada ultimelor doua campanii electorale. Trebuie s-o spunem pe sleau, ca sa ajunga la mintea tuturor – actualul guvern nu controleaza nici un ziar, nici un post de radio sau de televiziune. Insinuarile propagandistilor lui Voronin precum ca, chipurile, Cotidianul TIMPUL ar fi organul de presa al PLDM sau ca „Jurnal de Chisinau”, PRO TV si „Vocea Basarabiei” ar fi controlate de Filat sunt simple insinuari in care nu cred nici cei ce le lanseaza. Adevarul adevarat este altul, si anume: noua guvernare nu are in dotare o presa aservita care sa-i faca imagine, dar nici macar una care sa informeze corect, obiectiv si echidistant publicul despre actiunile ei. Mai mult chiar, televiziunea publica si radioul public, cele care ar trebui sa aiba in sarcina lor informarea corecta si obiectiva a societatii, inclusiv vizavi de problemele guvernarii, continua sa lucreze deschis impotriva noii Puteri.

Nu vreau sa se inteleaga ca as opta pentru revenirea la „presa guvernamentala”, in aceasta chestiune ne-am lamurit definitiv – presa trebuie sa fie libera si de guvern, si de parlament, si de presedintie. In discursul sau, rostit vineri in sedinta in plen a parlamentului cu ocazia investirii Guvernului R. Moldova, premierul Vlad Filat promitea ca „noi vom reda presei libertatea necesara pentru a-si exercita misiunea de „caine de paza” al societatii, ca guvernul va actiona in vederea liberalizarii spatiului mediatic si garantarii libertatii de exprimare” si ca „presa va fi partenerul nostru strategic in edificarea statului de drept si atingerea obiectivului de europenizare a R. Moldova”. O sarcina prioritara a noului guvern va fi, potrivit lui Vlad Filat, „reforma legislatiei ce reglementeaza activitatea mass-media, eliminarea oricaror posibilitati de imixtiune politica in activitatea CCA si a CO al IPNA „Teleradio-Moldova” si stimularea investitiilor straine in mass-media autohtone.” E o abordare moderna a problemei presei, in spiritul standardelor europene. Este pentru prima data la noi cand un prim-ministru declara presa „partener strategic in edificarea statului de drept”. Este clar ca un partener strategic al Puterii poate fi doar o presa libera, necontrolata de Putere. O presa controlata de Putere nu mai este un „partener strategic”, ci un lingau strategic.

Nu pot incheia aceste randuri fara a mai face o precizare. In ultimul timp, comunistii au facut un tambalau propagandistic iezuit pe chestia limitarii, chipurile, a libertatii de expresie de catre noua guvernare, drept argument folosindu-se in acest sens cazul asa-zisei „agentii de stiri” Omega. Cei care acceseaza site-ul acestei agentii stiu ca respectiva institutie de propaganda comunista nu are nimic in comun cu jurnalismul, misiunea ei fiind de a dezinforma si de a prezenta toate evenimentele pe dos. Totusi, te apuca rasul-plansul cand ii vezi pe comunisti sarind in apararea drepturilor cetatenilor la informare corecta si cand ii auzi lamentandu-se ca noua guvernare ataca „presa libera si democratica”… O spun deschis si cu toata convingerea: o institutie de presa care in permanenta minte, dezinformeaza, propaga ura de clasa, denigreaza intelectualitatea nationala si indeamna la „scoaterea din circuit” a „tradatorilor unionisti” si a „antistatalistilor” nu trebuie sa-si aiba locul intr-o societate democratica. (Dupa razboi, cand noua administratie a Germaniei a inchis postul de radio (de stat) al lui Goebbels, nimeni nu a protestat si nu a tipat ca se stranguleaza libertatea presei.) Statul este obligat sa-si protejeze cetatenii de teroristii din presa care pun in pericol democratia si linistea in societate. Comunistii s-au folosit de democratie ca sa sugrume democratia, acum din nou folosesc democratia pentru a strangula democratia, a otravi atmosfera sociala, a invenina si intuneca mintile oamenilor, pornindu-i impotriva acelor care cu adevarat vor sa lanseze „locomotiva” Moldova pe calea ferata ce duce spre Europa, democratie, modernism.

Nu pledez pentru aceea ca noul guvern sa-si construiasca propriul imperiu mediatic dupa modelul comunist – aceasta ar fi o lovitura mortala aplicata statului democratic. Guvernul nu trebuie sa aiba ziare, televiziuni si posturi de radio proprii sau controlate de el. Guvernul, asa cum a promis premierul Filat in discursul de vineri, trebuie sa asigure functionarea normala si nestingherita a presei libere si independente de Putere.

Da, guvernul are nevoie de o presa care „sa-i faca imagine”, dar o imagine cu adevarat credibila i-o poate face doar o presa libera si independenta, cu un ochi critic si care informeaza corect opinia publica despre activitatea guvernului. Nu una care minte, dezinformeaza si face temenele penibile si descalificante in fata Puterii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *