Actualitate

Guvernul mută gunoiul dintr-o groapă în alta

Autoritățile încearcă să-i „mituiască” pe localnicii care acceptăt tot gunoiul din Chișinău în jurul lor cu foi de odihnă pentru copii, construcția drumurilor, plantarea unei fâșii forestiere sau reabilitarea stației de tratare a apei.

Recent, după ce locuitorii din satul Bubuieci au protestat împotriva transportării gunoiului în localitatea lor și după mai multe scandaluri cu primăria Chișinăului, a intervenit Guvernul să rezolve problema. Totuși, autoritățile au redeschis vechea gunoiște de la Țânțăreni, Anenii Noi pentru doi ani și jumătate, cu anumite condiții.

Cu ce au „mituit” autoritățile locuitorii de la Țânțăreni:

– Localitatea va primi anual circa 6 mln de lei pentru soluționarea problemelor de interes local
– Consolidarea și întreținerea barajul de la poligon
– Procurarea și funcționarea stației de epurare a levigatului
– Reabilitarea și repunerea în funcțiune a stației de tratare a apei
– Demararea lucrărilor pentru iluminatul stradal
– Reparația drumurilor asfaltate
– Construcția unui drum de ocolire pentru mașinile care evacuează gunoiul, astfel încât acestea să nu mai treacă prin localitate
– Plantarea unei fâșii foreștiere și a unui gard de protecție
– Construcția unui centru de sănătate în comuna Țînțăreni
– Alte lucrări care s-a angajat Primăria Chișinău să le facă – pavaj la grădiniță, foi de odihnă pentru copii etc.
De asemenea, la sfârșitul lunii mai, s-a propus la ședința Parlamentului modificarea legii privind protecția aerului atmosferic prin interzicerea utilizării pungilor de plastic și înlocuirea acestora cu pungi biodegradabile cum ar fi pungile din amidon. S-a vorbit despre pericolul utilizării acestora și s-a propus ca treptat, până în anul 2019, utilizarea pungilor de plastic să fie interzisă. Proiectul de lege a fost votat în primă lectură.

Europa reciclează o treime din deșeuri

Potrivit datelor statistice oferite de Eurostat, deșeurile municipale reprezintă doar aproximativ 10% din totalul deșeurilor generate în UE. Prevenirea acestor deșeuri va reduce impactul asupra mediului, nu doar în timpul fazelor de consum și risipă, dar și pe parcursul întregului ciclu de viață al produselor consumate. Țările care au dezvoltat sisteme eficiente de gestionare a deșeurilor municipale au înregistrat performanță în gestionarea generală a deșeurilor, anunță Agenția Europeană de Mediu.

În 2015, Comisia Europeană și-a propus ca deșeurile municipale să fie reciclate în proporție de 60 la sută. Până în anul 2025, va avea loc pregătirea pentru reutilizarea deșeurilor și până în anul 2030, 65 la sută din deșeuri să fie reciclate. 

Totalul generării de deșeuri din țările UE a scăzut cu 3 la sută . Cu toate acestea, nu există o tendință uniformă între țări. În 16 țări există o tendință de creștere în ceea ce privește generarea deșeurilor de cap locuitor, în timp ce în alte 19 țări tendința descrește.

În 2014, producția de deșeuri municipale de persoană a fost cea mai ridicată în Danemarca și Elveția, iar cea mai mică în România, Polonia și Serbia. Aceasta reflectă faptul că țările bogate tind să genereze mai multe deșeuri de persoană.

Țările din Uniunea Europeană au atins o rată medie totală de reciclare de 33 la sută în 2014, comparativ cu 23 la sută în 2004, potrivit Eurostat.


România se află aproape de capătul listei, însă tendința de prelucrare a gunoiului este în creștere surprinzătoare. Dacă în anul 2004, România recicla doar un singur procent, în anul 2014, se prelucrează deja 13 la sută din deșeuri.

Potrivit Eurostat, țara care reciclează cea mai mare cantitate de deșeuri este Germania. În anul 2004 aceasta a prelucrat și refolosit 56 la sută din deșeuri, iar în 2014 – 64 la sută.Pe a doua poziție se află Austria care în 2004 a reciclat 57 la sută din gunoi și până în anul 2014 a prezentat o tendință de descreștere cu un procent.

Codașă la prelucrarea gunoiului este Turcia. Ca și în anul 2004, se reciclează doar 1 la sută din gunoi.

Unde ajung deșeurile noastre

Republica Moldova nu se regăsește în lista țărilor care reciclează deșeurilor. Noi nu avem nici un centru de reciclare a deșeurilor. Nu avem nici un Centrului de Gestionare a Deșeurilor Periculoase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *