Ultima oră

Guvernul planifica sapte mii de locuri de munca la Balti

Sedinta de ieri a Guvernului a inceput cu un avertisment lansat de premierul Vlad Filat la adresa celor care incearca sa saboteze activitatea executivului. Tonul premierului le-a amintit jurnalistilor despre declaratia pe care acesta a facut-o la un post de televiziune si prin care a dat de inteles ca in aprilie, dupa darea de seama pentru sase luni, unii factori de decizie din Guvern ar putea sa fie demisi din functie.

 

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o hotarare privind constituirea unei zone economice libere la Balti, ceea ce va permite crearea a circa 7 mii de locuri de munca. Primul rezident al ZEL "Balti" este compania ICS "Dra Draexlmaier Automitive" SRL.

Cabinetul de ministri a aprobat, de asemenea, proiectul de lege propus de Ministerul Educatiei in scopul „asigurarii unei calitati inalte a managementului educational”, dupa cum a explicat viceministra Loretta Handrabura. Astfel, dupa adoptarea acestui proiect de catre Parlament, directorii de scoli si de licee vor fi alesi in functie prin concurs, pentru o perioada de cinci ani. In prezent, circa doua treimi din numarul conducatorilor de institutii de invatamant general activeaza pe parcursul unor perioade indelungate de timp, ramanand astfel in afara oricarei evaluari in baza concurentei specifice procesului educational modern, constata cei de la Ministerul Educatiei.

Guvernul a decis sa aloce 650 mii de lei din Fondul de rezerva pentru actiunile de comemorare a poetului Grigore Vieru la 75 de ani de la nastere. Din acesti bani vor fi acoperite cheltuielile pentru organizarea spectacolului literar-muzical „Strigat-am catre tine”, care va avea loc in zilele de 11 si 12 februarie, la Palatul National, precum si o parte din costurile pentru instalarea bustului lui Gr. Vieru pe Aleea Clasicilor din Chisinau.

Executivul a dat unda verde si proiectului privind edificarea in satul Mingir, raionul Hancesti, a unui monument in memoria bastinasilor – victime ale foametei din anii 1946-1947. Acesta va fi inaltat pe banii comunitatii si a donatorilor.
Tot ieri, Guvernul l-a confirmat pe Gheorghe Popa in functia de rector al Universitatii de Stat „Alecu Russo” din Balti.
In finalul sedintei, premierul a solicitat ministrului de stat sa verifice modul in care au fost deetatizate fostele ziare guvernamentale „Moldova Suverana” si „Nezavisimaia Moldova” si sa prezinte un raport la acest subiect saptamana viitoare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *