Timpul.md

Actualitate 19 Decembrie 2016 | 13:47

Guvernul polonez se judecă la CEJ pentru a împiedica accesul Gazprom la OPAL

Guvernul polonez a făcut apel împotriva deciziei Comisiei Europene privind admiterea companiei ruse „Gazprom” la conducta OPAL, anunță Radio Polonia.

Este vorba despre decizia din octombrie cu privire la noile excepții de la regulile pieței gazelor naturale pentru conducta OPAL, ceea ce va permite „Gazprom” sa utilizeze 80% din capacitatea conductei.

Polonia consideră că decizia CE conduce la concentrarea în mâinile rușilor a mijloacelor de livrare a gazelor, ”contrar principiului diversificării surselor, a rutelor de aprovizionare și gestionarea riscurilor sau a întreruperii aprovizionării cu gaze naturale”.

„Conform guvernului Poloniei, această situație amenință securitatea aprovizionării cu gaze naturale aUE, în special în regiunea Europei Centrale și prezintă riscuri serioase pentru securitatea aprovizionării cu gaze în Polonia, din cauza dependenței de o singură sursă de aprovizionare din Rusia” – a explicat Joanna Wajda, secretarul de presă al Ministerului de Externe polonez.

„În plângerea Ministerului Afacerilor Externe, depusa la Curtea Europeana de Justitie, se indică o încălcare a principiilor de securitate energetică și solidaritate energetică”, – a adăugat purtătorul de cuvânt.

Este demn de amintit faptul că, la începutul lunii decembrie, compania PGNiG a prezentat Comisiei Europene un numar de 14 obiectii fata de permisiunea acordata de „Gazprom” ca, pana in 2033, sa creasca volumul livrarilor prin conducta OPAL de la 50% la 80% din capacitate. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus