Artă

Hai la teatru! Repertoriul TEATRUL “LUCEAFĂRUL” în perioada 4 – 27 IUNIE

 4 – 27 IUNIE, ora 18.30 

”Flori de mină” este un spectacol tulburător, a cărui acțiune (care se desfășoară în Ținutul Secuiesc, România, ”… între munții ăștia frumoși…”) pare desprinsă din tabloul obscur al zilei de azi – situația din satele și orașele noastre. Textul reprezintă o descifrare excelentă a realității cu care ne confruntăm, o realitate în care lumina de la capătul minei refuză să se arate. Și totuși, în pofida frustrărilor și a destinelor nenorocite pe care ni le developează dramaturgul, ”Flori de mină” nu este un spectacol sumbru și acest lucru se datorează textului care poartă amprenta unui umor specific zonei. Un umor amar, şocant și chiar poetic pe alocuri, care este plasat la limita dintre normalitate şi nebunie, ca și viața protagoniștilor de altfel. Limbajul de care face uz dramaturgul este de o virulenţă eliberatoare, autentic, familiar nouă.

5 – 19 IUNIE, ora 18:30

"Tata" de D. Matcovschi, regia Slava Sambriș este un spectacol despre victimele unui regim totalitar, traumatizate de război, regim care a spălat creierul uman, dar nu și rădăcinile acestuia. A accepta trecutul nu înseamnă a-l schimba sau a uita de el. Mai degrabă, este vorba despre conștientizarea dezastrelor provocate de anumite ideologii și despre faptul că din fiecare epocă prin care a trecut umanitatea, noi, cei de astăzi, trebuie să învățăm anumite lecții, care ne vor ajuta să trăim liber în prezent.

6 – 20 IUNIE, ora 18:30

Legendara piesă “Testamentul”, de Gheorghe Urschi, face parte din repertoriul Teatrului “Luceafărul” din 1992. Este o comedie cu un subiect „fierbinte” din realitatea imediată a acelor vremi care se joacă în toți aceşti ani cu sala plină. Eroul principal, Pricoche Sâmbure, este un ţăran cu demnitate pe care nu-l poţi amăgi sau „cumpăra” cu promisiuni deşarte. Cei trei feciori ai săi, Iacob, Alecu şi Nichita, nu-i seamănă nici pe departe. Sunt diferiţi, reprezentând un spectru mai larg al contemporanilor noştri – unii sunt hrăpăreţi, alţii au încercat să se acomodeze timpurilor, iar a treia categorie îi reflectă pe rătăciţii politici.

11 – 13 – 25 – 26 IUNIE, ora 18:30

Edmond Pontagnac, un cuceritor fără portofoliu, este cel care declanşează o serie de întâmplări efervescente, în care soţii, soţi, amanţi şi amante se întâlnesc într-un joc al oglinzilor, fiecare dintre ei fiind reflectat din mai multe unghiuri, sub lumini diferite, pentru ca, la final, să se restabilească (dez)echilibrul iniţial. O înlănţuire clocotitoare şi surprinzătoare de întâmplări reaşază lucrurile după logica sclipitoare a comediilor bulevardiere şi ne dezvăluie, într-un final, cine e Fazanul. Titlul comediei este inspirat din jocul Fazan – un joc de cuvinte de abilitate mintală pentru doi sau mai mulți jucători ; cel care pierde, primește titlul de Fazan.

12 IUNIE, ora 18:30

Piesa ”A patra dimensiune” are la bază textul dramaturgului italian Lugi Lunari – ”Tre sull’altalena” scris în 1989. Este o istorie uimitoare, povestită într-un limbaj simplu și mustind de umor, despre omul aflat la granița dintre viață și moarte, despre fricile care ne macină pe fiecare, despre speranțe și micile păcate ale fiecăruia dintre noi, despre neîncredere și incertitudine. Este un spectacol care îl pregătește pe spectator să fie gata pentru orice deznodământ și să-și schimbe radical percepția despre viață după urmărirea acestui spectacol.

18 IUNIE, ora 18:30

Spectacolul ”Tequila Boom” este realizat în baza textului lui Neil Simon – ”Un cuplu ciudat”, varianta pentru femei, scris în anii‘80, la 20 de ani după ce dramaturgul publicase deja o variantă cu personaje masculine. Textul acestei piese s-a jucat cu mare succes pe Broadway şi în toată lumea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *