Timpul.md

Actualitate 2 Octombrie 2019 | 09:47

Igor Dodon visează la „Marea Eurasie”

Igor Dodon a participat ieri la ședința Consiliului Suprem (CS) al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE). În cadrul acestei ședințe acesta a rostit un discurs în cadrul căruia a sprjinit ideea expansionistă rusească de crearea așa numitei Marii Eurasii de la Lisabona la Vladivostoc.

 În discursul său, Igor Dodon, s-a arătat mulțumit de faptul că,  Moldova deține statutul de observator în cadrul UEE  Uniunii Economice Eurasiatice.

Igor Dodon a lăudat alianța PSRM-ACUM, menționând că: „Pentru prima dată în cei 28 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova forțe politice cu programe, ideologii și priorități de politică externă diferite au format o majoritate de guvernământ și un guvern”.  

Acesta a recunoscut că formarea actualului guvern a fost posibilă datorită participarea Rusiei: „Aceste procese au fost consolidate și susținute printr-un consens geopolitic fără precedent între principalii parteneri externi: Rusia, UE și SUA.”.

În timp ce Republica Moldova continuă să rămână cea mai săracă țară din Europa, cu o creștere economică modestă, iderul coaliției majoritare de la Chișinău,  a mai declarat că Moldova preconizează participare la constituirea Băncii Eurasiatice de Dezvoltare

Igor Dodon a mai menționat că intenționează să delege un reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Comisia Economică Eurasiatică: „Un reprezentant permanent îi va permite Moldovei să mențină contacte strânse cu Comisia, să primească rapid informații legate de dezvoltarea cooperării comerciale și economice, a reglementărilor vamale, tehnice, sanitare și de altă natură. Mai mult decât atât, Moldova va putea stabili un dialog mai constructiv cu țările Uniunii Economice Eurasiatice în vederea extinderii comerțului, investițiilor și cooperării tehnologice.”Deocamdată nu există nici o reacție a Guvernului sau a Blocului ACUM la inițiativa președintelui Dodon de a se alătura așa numitei „Marii Eurasii” de la Lisabona la Vladivostoc.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus