Timpul.md

Actualitate 28 Martie 2014 | 08:55

În R.Moldova vor apărea oficial meseriile de fotbalist şi sportiv

În R.Moldova vor apărea oficial meseriile de fotbalist şi sportiv. În prezent, managerii cluburilor de fotbal din ţară nu pot angaja oameni în calitate de fotbalişti, iar ceilalţi sportivi lucrează ca pompieri sau vameşi.

Odată cu adoptarea legislaţiei naţionale cu cea a Uniunii Europene, în țara noastră vor apărea oficial ocupaţiile de "fotbalist profesionist" şi "sportiv profesionist".

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a comentat lipsa acestor noţiuni. "De fapt, la noi nu prea există sport profesionist. De asta, anterior, nu exista aşa o funcţie. Acum, să zicem, fotbalul se profesionalizează. Şi a apărut această ocupaţie de fotbalist profesionist", a menţionat şeful Direcţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Gheorghe Sîrcu.

Totuşi, actualele prevederi au creat mai multe situaţii confuze. De exemplu, niciun club de fotbal din ţară nu are fotbalişti angajaţi oficial. "În nomenclatorul de ocupaţii a Moldovei îi indicam ca 'instructori sportivi'. De multe ori ne-am pus şi noi întrebarea: de ce anume ocupaţia de fotbalist nu există? Deoarece restul: antrenor, medic, masor, administrator, director, preşedinte - toate sunt, dar fotbalist nu", a subliniat Viorel Jardan, manager Milsami.

Situaţia în celelalte domenii este şi mai gravă. Sportivii de top sunt nevoiţi să-şi caute o altă ocupaţie ca să fie angajaţi oficial. Printre ei se numără tenismenul Radu Albot, care în documente este pompier de profesie, iar medaliatul olimpic, halterofilul Anatolie Cîrîcu, este poliţist de frontieră. "Nu va mai trebui să caute ieşiri din situaţie. Dacă vor fi introduse în nomenclatorul profesiilor aceste două noţiuni. Sunt în câmpul legal şi peste 20-30 de ani, atunci când va veni în timpul să se pensioneze să benificieze de unele alocaţii sociale", a precizat juristul Vasile Bolea.

Noul nomenclator al ocupaţiilor va intra în vigoare la mijlocul lunii aprilie

sursa: publika.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus