Timpul.md

Atitudini 22 Aprilie 2011 | 08:37

În răspăr. Mărturisire

 În această Săptămână a Patimilor am fost la un spectacol la Filarmonica Naţională, la care a venit şi premierul Filat. Trebuie să recunosc că, oricât curaj mi-aş da în articole, criticând cu vehemenţă politicienii noştri, nu mă simt deloc confortabil să-i întâlnesc după asta. Când baţi în ei, nu întotdeauna îţi propui să ai dreptate, de multe ori îţi doreşti şi tu ceea ce vor ei, adică succes la public. În Filat am dat mult, cu sârguinţă şi cu uşurinţă. Dacă cineva ar fi spus despre mine măcar a suta parte din ceea ce am spus eu despre el, nu cred că aş fi vrut vreodată să-l văd pe omul acela.

Domnul Filat m-a salutat în seara cu pricina. Ştiu foarte bine că printre politicieni chiar şi un astfel de comportament poate ascunde un calcul. Dar ştiu, totodată, că există atâţia alţi politicieni la noi, pe care i-am criticat mult mai puţin decât pe Filat şi care nu au ochi să mă vadă. Chiar dacă îi votez în alegeri... Am încercat după asta să-mi formulez cu exactitate ce aş avea eu de fapt să-i reproşez domnului premier, ce mi se pare cu adevărat condamnabil şi reprobabil în prestaţia sa?

Da, am o convingere interioară că omul nu e întru totul „curat”, că ascunde ceva. Dar când vreau să mă sprijin pe lucruri concrete, pe nişte probe, nu prea le am la îndemână. Ceea ce îmi vine în cap sunt acuzele abstracte ale unui Roşca, de pildă - vă mai amintiţi chestia cu „gangsterii tranziţiei”?... Sau şoaptele care răzbat din culisele Alianţei precum că Filat ar săpa Alianţa... Sau fraze gen „Voi nu ştiţi cine-i Filat, el e mai rău decât Voronin”. Admit că toate acestea pot fi adevărate, dar până acum chiar nu am văzut vreo probă concludentă şi convingătoare în acest sens...

Totodată, există câteva realităţi palpabile pe care eu le ştiu, le văd, le aud. Nu am idee cum va evolua mai departe dl Filat, dar ştiu că - în aceşti un an şi jumătate de guvernare a sa - el a fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Moldova după Independenţă. Pe direcţia externă, Domnia Sa a făcut ceea ce nu au făcut împreună jumătate din guvernele pe care le-a avut Moldova după Independenţă. A favorizat - sau nu a împiedicat - o libertate a expresiei fără precedent. În timpul evenimentelor de la 7 aprilie nu a stat în tufişuri. Niciun alt prim-ministru nu mi-a vorbit limba mai bine decât o vorbeşte dl Vlad Filat. Reiese că toate astea ca şi cum nu ar trebui să conteze cu desăvârşire, pentru că oricum „Filat este mai rău decât Voronin”.

...Mi s-a părut potrivit, într-o săptămână ca aceasta, să-i recunosc unui politician că nu întotdeauna l-am criticat cu bună-credinţă. Şi că nu sunt sigur că nu o voi mai face... Admit că as putea să greşesc şi că, până la urmă, „Filat va fi mai rău decât Voronin”. Mi se pare însă nobil să greşesc - în bine - într-o asemenea săptămână.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus