Actualitate

În sudul Moldovei va avea loc o activitate menită să promoveze lectura familială

Activitatea „Ora Poveștilor” este desfășurată în cadrul proiectului ,,Lectura – activitate familială”, implementat de către Maria Dandeș în cadrul sub-programului „Reîntoarcerea Profesională a Diasporei”. Acesta la rândul său este implementat cu susținerea financiară a programului guvernamental de granturi Diaspora Engagement Hub, din proiectul „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora si finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Maria Dandeș, moldoveancă stabilită de un deceniu în orașul Montreal, Canada, spune că prin implementarea proiectului ,,Lectura – activitate familială”, are ca obiectiv să promoveze lectura prin activitatea „Ora Poveștilor”. Proiectul este dedicat în exclusivitate bibliotecilor și se va desfășura în trei etape. Astfel, luni, 20 august și marți, 21 august, la Biblioteca pentru Copii „Grigore Vieru” din orașul Cahul, va avea loc deschiderea proiectului unde va fi prezentat un model de activitate „Ora Poveștilor”. Printre beneficiarii proiectului vor fi și familii cu copii.

Miercuri, 22 august, joi, 23 august și vineri, 24 august, vor fi organizate atelierele de formare a personalului bibliotecilor beneficiare. Iar pe 28, 29 și 30 august activitatea va fi implementata în bibliotecile din satele Andrușul de Jos și Manta, unde familiile cu copii se vor bucura de plăcerea poveștilor. Ulterior se va discuta cu primari, săteni, bibliotecari, perspectiva continuării unor asemenea activități în afara proiectului.

Maria Dandeș a declarat pentru Agenția de presă IPN că această activitate are ca scop promovarea lecturii, iar „Ora Poveștilor” este o metodă eficientă care vine să motiveze părinții să își ducă copiii la bibliotecă. Totodată, spune că prin acest proiect își dorește să împărtășească experiența profesională pe care a căpătat-o promovând asemenea activități la Montreal, la Biblioteca și Arhivele Naționale din Quebec, BANQ, și la o altă bibliotecă din suburbia Montrealului.

„Îmi doresc sa fac părinții să înțeleagă cât de importantă este implicarea lor în activitățile de lectură cu copii. Lumea modernă, a inovațiilor electronice duce la lipsa de interacțiune dintre semeni, dar și cu instituțiile comunitare. Să nu uităm că cititul rămâne un pas fundamental în procesul de dezvoltare spirituală, intelectuală și personală a copiilor. Cu cât le este indusă copiilor această premisă de timpuriu, cu atât perspectiva lor ca adult se îmbogățește”, a spus Marian Dandeș.

Maria Dandeș susține că ar fi bine ca asemenea activități să fie organizate în comunități de mai multe ori pe an, pentru a promova lectura în rândul viitoarelor generații. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *