Actualitate

În urmă cu cinci ani, în Donbas, a început cel mai sângeros război din Europa secolului XXI

Etapa activă a luptelor a continuat până în februarie 2015, când au fost semnate cele două acorduri de la Minsk.

Pe 26 mai 2014, forțele guvernamentale au capturat Aeroportul din Donețk, iar pe 5 iulie au recâștigat bastioanele separatiștilor Slaveansk și Kramatorsk. O ofensivă ucraineană de amploare a avut loc dupa aceste cuceriri, trupele guvernamentale recucerind Lisiciansk, Severodonețk etc. și au încercuit orașele Donețk și Lugansk.

Lupte de stradă au avut loc în urmatoarele zile, dar cu sprijinul armatei regulate ruse, separatiștii au declanșat o contraofensivă pe 25 august care a oprit înaintarea ucraineană, împingand trupele ucrainiene din Donețk si Lugansk si încercuindu-le în Ilovaisk. În aceeași zi separatiștii pro-ruși au deschis un nou front la Marea Azov, bombardand Novoazovsk, cucerit pe 28 august.

Pe 1 septembrie separatiștii au recucerit Aeroportul International din Lugansk, pe 2 septembrie Ilovaisk, iar la 4 septembrie au declanșat o ofensivă pentru a recuceri orașul port Mariupol.

Pe 5 septembrie a fost semnat Protocolul de la Minsk între Rusia, reprezentantii separatistilor din Donetk și Lugansk, și Guvernul de la Kiev. În ianuarie 2015 separatiștii au cucerit Aeroportul din Donetk după nouă luni de lupte, declanșând o noua ofensivă împotriva forțelor ucrainiene. Pe 18 februarie separatiștii cuceresc nodul feroviar Debalțevo.

Pe 11 februarie a fost semnat un nou armnistițiu care urma să intre în vigoare pe 15 februarie și care cerea retragerea armamentului greu din regiune. Ucrainienii au început retragerea armamentului greu pe 26 februarie.

Numărul total al victimelor, conform estimărilor ONU, ajunge la 13.000 de persoane.

În prezent, în Donbas, nu mai există aproape niciunul dintre liderii revoltei armate împotriva autorităților ucrainene; mulți dintre ei au fost uciși unii au scăpat cu viață refugiindu-se în Rusia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *