Actualitate

Întâlnire Marea Britanie-România la nivel de miniştri de externe: Accent pe sancţiunile împoriva Rusiei şi pe cooperarea antitero

Cei doi au abordat şi cooperarea bilaterală împotriva terorismului, mai ales după recentele atacuri teroriste de la Paris. 

"Construind relaţiile strategice pe care le avem, am fost de acord cu nevoia unui răspuns robust al UE faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina, continuând să cerem Rusiei să îşi respecte angajamentele de la Minsk. Vom lucra împreună în UE pentru a ne asigura că UE rămâne unită şi robustă pentru menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei până când se conformează obligaţiilor sale internaţionale şi încetează să mai încerce să schimbe harta Europei cu forţă militară", a spus Hammond, într-o declaraţie susţinută alături de Aurescu, la sediul MAE român.

La rândul sau, Aurescu a arătat că România şi Regatul Unit au "exact aceeaşi poziţie legat de regimul de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte Rusia". "Trebuie să vedem progrese durabile în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului pentru a putea discuta o eventuală ajustare a regimului de sancţiuni în ceea ce priveşte sitiația din Ucraina", a mai spus ministrul român de Externe.

De asemenea, Marea Britanie va coopera cu România pentru a se asigura de respectarea tuturor angajamentelor NATO privind reasigurarea aliaţilor din est, inclusiv România.

"Vom continuă să lucrăm împreună pentru a ne asigura că NATO îşi va respectă toate angajamentele ambiţioase luate de toţi membrii săi la Summitul din Ţară Galilor, inclusiv măsură de a implementa forţă de reacţie rapidă pentru a ne asigura că NATO va putea să răspundă unei crize în Est", a spus oficialul de la Londra.

În plus, ministrul român Bogdan Aurescu a insistat pentru sporirea prezenţei militare a NATO în România.

"Am invitat partea britanică să continuăm cooperarea politico-militară execlentă pe care o avem, inclusiv pentru implementarea deciizilor Summit-ului din Marea Britanie, mai ales a măsurilor de adaptare care au fost decise în planul de acţiune al alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale, adică Readiness Action Plan, urmând că rezultate concrete, inclusiv în ceea ce priveşte prezenţa NATO pe teritorul ţării noastre, să le vedem după reuniunea miniştrilor apărării din februarie 2015", a spus oficialul român.

Nu au lispit nici discuţiile despre cooperarea bilaterală şi în cadrul UE, în domeniul antitero, precum şi despre evoluţiile legate de situaţia din Afganistan şi Siria precum şi de organizaţia teroristă Stat Islamic.

"Am condamnat cu tărie terorismul, după atacurile din Franţa şi suntem hotărâţi să lucrăm împreună bilateral şi în interiorul UE pentru a fi mai eficienţi pentru combaterea acestor ameninţări", a menţionat Bogdan Aurescu.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *