Externe

ISIS avertizează că următoarea ţintă e Marea Britanie

Jihadiştii au postat pe aplicaţia de mesagerie „Telegram” imagini cu marile capitale ale lumii, inclusiv capitala Marii Britanii, promiţând să comită atrocități acolo în viitorul apropiat, scrie presa britanică.

Una dintre fotografii este cea a Statuii Libertăţii, din New York, cuprinsă de flăcari, însoţită de mesajul: "Washington, în curând", o referire la capitala Statelor Unite. Nu se ştie dacă aceste avertismente privind noi atacuri teroriste sunt credibile, dar vor spori temerile că jihadişti vor încerca să aducă şi în Marea Britanie teroarea care a cuprins Europa.

Miercuri, serviciile de securitate britanice au anunţat că menţin nivelul de alertă „sever“ ceea ce înseamnă că este posibil un atac. Autoritatile britanice au anunţat sporirea măsurilor de securitate în locurile publice, inclusiv în preajma lăcaşurilor de cult şi le-au recomandat cetăţenilor să fie vigilenţi şi să anunţe orice li se pare suspect.

O mişcare naţionalistă corsicană îi avertizează pe islamiştii radicali să nu comită atentate pe insulă. O mişcare naţionalistă corsicană clandestină i-a avertizat joi pe „islamiştii radicali din Corsica“ că orice atentat pe care l-ar comite pe insulă ar declanşa „un răspuns determinat, fără nicio ezitare“, relatează AFP, citată de agerpres.ro.

Acest grup, Frontul de eliberare naţională din Corsica (FLNC) aşa-zis „de la 22 octombrie“, a făcut public acest avertisment într-un comunicat transmis cotidianului local Corse Matin.

„Dorinţa salafiştilor este clar de a aplica la noi politica Daesh şi suntem pregătiţi pentru acest lucru“, a precizat grupul, folosind acronimul arab al organizaţiei Stat Islamic (SI), care a revendicat mai multe atentate soldate cu morţi în Franţa continentală.

„Filosofia voastră medievală nu ne sperie“, susţine grupul clandestin adresându-se jihadiştilor şi denunţând „barbaria“ de care dau dovadă. „Să ştiţi că orice atac împotriva poporului nostru va duce la un răspuns determinat, fără nicio ezitare, din partea noastră“, avertizează naţionaliştii corsicani.

Adresându-se apoi „musulmanilor din Corsica“ în general, Frontul îi cheamă „să ia poziţie“ şi să denunţe islamismul radical. Acestora li se cere să semnaleze „derivele tinerilor lipsiţi de ocupaţie tentaţi de radicalizare“ şi „să nu afişeze semne religioase ostentative“.

Grupul naţionalist corsican adresează însă şi un „mesaj statului francez“. „Dacă o dramă se va produce la noi“, statul va avea o responsabilitate importantă pentru că „îi cunoaşte pe salafiştii din Corsica“, afirmă el.

„Va trebui ca Franţa pună capăt tendinţei sale de a interveni militar şi de a vrea să dea lecţii de democraţie lumii întregi, dacă vrea să evite ca conflictele pe care le seamănă în lume să nu revină ca un bumerang pe teritoriul său“, adaugă organizaţia clandestină.

Franţa a fost lovită de o lungă serie de atentate jihadiste, dintre care ultimele sunt atacul cu un camion care s-a soldat cu 84 de morţi pe 14 iulie la Nisa şi asasinarea unui preot într-o biserică din nord-vestul ţării. Ambele atentate au fost revendicate de Stat Islamic, notează AFP.

Risc de fracturi în societatea franceză şi nu numai

Premierul francez Manuel Valls a declarat că obiectivul atentatului de la Saint-Etienne-du-Rouvray este de a „provoca un război al religiilor“.„Prin atacul împotriva unui preot într-o biserică catolică, se observă clar care este obiectivul acestuia, şi anume să-i incite pe francezi unii împotriva celorlalţi, să atace o religie pentru a provoca un război al religiilor“, a avertizat premierul francez Manuel Valls.

Patrick Calvar, directorul serviciilor interne franceze (DGSI) declara cu doar două luni înaintea atacului de la Nisa în Comisia de Apărare din Adunarea Naţională că se teme de un ”război civil” în Franţa: „Ştiţi bine că îmi place să vorbesc direct, ei bine, această confruntare, cred eu, va avea loc. Încă un atentat sau două şi ea se va produce. Ne revin, prin urmare, sarcina de a anticipa şi de a neutraliza acele grupuri care ar dori într-un moment sau altul să declanşeze înfruntări intra comunitare”.

Şeful DGSI a mai spus că este pe cale să aloce tot mai multe resurse pentru a combate radicalizarea anti-islamică a grupurilor de extremă dreaptă.Şi germanii se tem de aşa ceva . În urmă cu două săptămâni a avut loc în 14 landuri din Germania o razie a unei unităţi speciale din cadrul poliţiei la domiciliile a peste şaizeci de persoane acuzate că incită la ură şi violenţă în postările lor pe Facebook.

sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *