Istorie

ISTORIA DESPRE 20 DECEMBRIE: La Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori

1191. Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.

1803. Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la Franța, cu 15 milioane de dolari.

1808. S-a născut mitropolitul Andrei Șaguna, cel care prin întreaga sa activitate a întărit spiritualitatea ortodoxă a românilor din Ardeal (decedat 1873).

1852. S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul şcolii naţionale româneşti de arhitectură (decedat 1912).

1861. S-a născut Constantin Mille, gazetar și scriitor român (decedat 1927).

1917. Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.

1924. Adolf Hitler este eliberat din închisoarea Landsberg (Bavaria).

1934. S-a născut sculptorul George Apostu.

1937. Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală.

1946. A fost etatizată Banca Națională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice.

1946. S-a născut poetul sibian Andrei Codrescu.

1968. A murit scriitorul american John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel.

1973. A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Național "I.L.Caragiale" din București.

1982. A murit compozitorul și pianistul Arthur Rubinstein.

1987. Feribotul de pasageri MV Doña Paz, care se îndrepta către capitala statului Filipine, s-a ciocnit cu petrolierul Vector în strâmtoarea Tablas, în apropiere de Marinduque. Scufundarea navei a dus la pierderea a 4.341 de vieți omenești; doar 24 de persoane au supraviețuit. Este considerat cel mai mare dezastru maritim pe timp de pace.

1989. La Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori. În Piaţa Operei o sută de mii de manifestanţi strigă împotriva regimului. În balconul Operei urcă şi primarul căruia i se înmânează lista cu revendicările mulţimii: eliberarea arestaţilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Ceauşescu, circulaţia liberă a ideilor. Primul ministru, Constantin Dăscălescu, a făcut câteva promisiuni vagi în unele chestiuni minore, dar a declarat că revendicările majore, ca demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, vor trebui să aştepte întoarcerea din Iran a preşedintelui. Nicolae Ceaușescu a calificat într–o intervenție televizată evenimentele de la Timișoara drept opera unor „huligani” și a unor „grupuri fasciste și antinaționale”.

1989. SUA trimit trupe în Panama, pentru a răsturna guvernul condus de Manuel Noriega. Prima utilizare în luptă a unor avioane invizibile radar.

1996. A murit Carl Sagan, astronom și scriitor american (născut 1934).

1997. A avut loc premiera filmului La vita é bella, în regia lui Roberto Benigni, distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului și cu trei Premii Oscar.

1999. Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială.

2000. Ion Iliescu a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al României.

2004. Traian Băsescu a depus primul jurământ de președinte al României. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *