Ultima oră

Jean-Claude Juncker: Cred în continuare că România şi Bulgaria trebuie să intre în spaţiul Schengen cât mai curând

Alina Mărculescu Matiș, jurnalist Digi24: Domnule preşedinte vă mulţumesc pentru acest inteviu acordat Digi24. Anul trecut, în timpul discursului despre Starea Uniunii, România a fost cel mai des menţionat stat membru al Uniunii Europene. În discursul de anul acesta, aţi vorbit doar în termeni generali despre statul de drept. Cum vi se pare situaţia din România?

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: Aş spune că acesta este un subiect oarecum complicat. Dacă aş fi vorbit despre România, mesajul nu ar fi fost unul pozitiv în totalitate. Anul trecut a fost unul pozitiv şi cred în continuare că România şi Bulgaria trebuie să intre în spaţiul Schengen cât mai curând, dar în acelaşi timp trebuie să vedem rezultate în ceea ce priveşte respectarea statului de drept.

Alina Mărculescu Matiș: Dar cum este, din punctul dumneavoastră de vedere, situaţia din România în acest moment la capitolul stat de drept şi justiţie?

Jean-Claude Juncker: Am impresia că există o uriaşă şi controversată dispută în România între preşedinte şi guvern şi o parte a Parlamentului. Am sentimentul că e totul în regulă în România? Nu.

Alina Mărculescu Matiș: Să vorbim un pic şi despre imaginea de ansamblu. Polonia, Ungaria şi, acum, România reprezintă, într-o oarecare măsură, un teren de testare a garantării statului de drept peste tot în Uniunea Europeană. Rezultatul controversat al acestor teste face parte din moştenirea preşedinţiei dumneavoastră. Ce credeţi că aţi fi putut face diferit pentru a împiedica situaţia să ajungă în acest punct?

Jean-Claude Juncker: Cred că în Europa ne lipseşte dialogul între est şi vest. Eu am susţinut aderarea ţărilor din centrul şi estul Europei. Rămân la părerea că aceasta a fost o decizie corectă după căderea comunismului. În partea dumneavoastră a Europei nu a existat suficient dialog.

Sursa: digi24.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *