Opinii și Editoriale

Justitie si vendeta

Hai ca viata incepe a fi cu adevarat interesanta. Si mai frumoasa. Ma refer nu doar la frumusetile solemne ale acestei toamne de dincolo de geam, ci si la frumusetile acestei toamne politice, frumuseti ce s-au anuntat inca la inceputul lui aprilie… Incep a se destrama niste mituri, hainele de purpura cad de pe scheletele hidoase. Incet-incet ne apropiem de niste adevaruri pe care le-am intuit, si care acum pot fi probate.

Declaratia facuta luni, la o conferinta de presa, de catre Valeriu Pasat – despre incercarea ex-presedintelui Voronin de a vinde gherilelor cecene un lot de armament pentru doborarea aparatelor de zbor – e cu adevarat socanta. Respectam prezumtia nevinovatiei si asteptam ca Justitia sa-si spuna cuvantul. In acest context insa, alt detaliu mi se pare extrem de relevant. Ziaristii au dorit sa afle opinia lui Grigore Petrenko, unul dintre discipolii si continuatorii fideli ai cauzei lui… Voronin, vizavi de declaratia lui Pasat. Raspunsul lui Petrenko a fost la fel de socant ca si declaratia lui Pasat: „Noi nu comentam aceasta declaratie”.

Ciudata intorsatura, nu? Ei, comunistii, care au comentat si comenteaza totul cu spume la gura, de data aceasta au decis sa nu comenteze. Sa nu comenteze o acuzatie foarte grava adusa sefului lor. Orice om normal este in drept sa-l intrebe pe junele bolsevic: dar de ce nu comentati? A nu comenta in situatia data inseamna ori ca adevarul celor afirmate de Pasat e atat de evident, incat nu ai ce comenta, ori ca inca nu a primit indicatii de la cel vizat ce sa comenteze si cum sa comenteze. Presupun ca e vorba de a doua varianta. S-ar putea ca foarte curand comentariile sa apara si sa fie foarte „suculente”, in stilul „spumos” al lui Vladimir Voronin.

Societatea, opinia publica, este in drept sa ceara de la comunisti sa comenteze niste lucruri. Acuzatiile aduse de Pasat sunt doar varful aisbergului. In acesti opt ani Voronin a reusit sa faca atatea lucruri, incat ar avea ce comenta pana la sfarsitul vietii. Si nu numai Voronin, dar si multi membri marcanti ai fostei conduceri comuniste. Aflarea adevarului insa, si pedepsirea celor vinovati, intotdeauna comporta si un risc, si anume, ca cei care fac astazi dreptate sa nu devina ca cei de ieri. Daca proverbul „cui cu cui se scoate” nu este inteles si aplicat corect, se poate ajunge la inlocuirea unei nedreptati cu o alta nedreptate, a unei mafii cu alta mafie, a unei ideologii inumane cu o alta ideologie inumana s.a.m.d.

Istoria, din pacate, ne-a dovedit acest adevar nu o data… Noua Putere are de indeplinit o misiune dificila: sa reabiliteze notiunile de justitie, stat de drept, demnitate umana. Spiritul de vendeta e la fel de periculos ca si incercarea de a intra in cardasie cu elementele vechiului regim sau preluarea metodelor acestuia. Eu nu as fi mai fericit daca Voronin, fiind nevinovat, va fi bagat la duba (asa cum, de altfel, a procedat el cu atatia oameni); as fi, cu adevarat, mai nefericit daca noua Putere va proceda cu oponentii ei asa cum a procedat Voronin cu oponentii sai.

Acest lucru il afirm eu – faimosul, chipurile, alcatuitor de „liste negre”… Nu e niciun pericol pentru democratie daca aceste liste le intocmeste Justitia, pe baze de probe; pericolul apare atunci cand aceste liste le intocmesc oamenii politici si le transmit Justitiei. Justitie, da. Vendeta, nu! Altminteri, prin ce ne-am deosebi de ei?
 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *