Ultima oră

Kasparov: Alianţa anti-ISIS cu Rusia este imorală şi inutilă

Cu toate acestea, această ipoteză este „ridicola pentru o varietate de motive”, scrie Garry Kasparov, fost campion de sah si opozant politic rus, într-un articol pentru The Wall Street Journal.

Fostul campion remarca că, chiar și după prăbușirea avionului rusesc, care a dus la moartea a 224 de oameni, Putin continuă să se concentreze pe obiectivele sale: sprijinirea guvernelor din Iran și Siria pentru a distruge orice alternative legitime status quo-ului actual. În același timp, status quo inseamna ca Assad sa controleze în forța regiunea.

Garry Kasparov consideră că criza refugiatilor din Europa, care a început din cauza situației din Siria, aduce numai beneficii pentru Putin. „Ea distrage atenția europenilor de la campania sa militara in curs de desfasurare împotriva Ucrainei. În plus, un aflux de refugiați va consolida poziția partidelor europene de extrema dreapta, care susțin în mod deschis creșterea influentei lui Putin asupra UE, pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, – scrie șeful Human Rights Foundation și adaugă: Dacă unul dintre teroriștii responsabili de atacurile din Paris, s-a strecurat odata cu refugiații sirieni este cu atât mai bine”.

Șahistul ne amintește că dușmanul dușmanului tău nu este întotdeauna prietenul tău. El crede că alianța între Occident și Iran, regimul lui Assad și Rusia este „respingătoare din punct de vedere moral și catastrofala și inutila strategic”.

Kasparov spune că o comparatie a situației actuale cu WWII este nepotrivită. El crede că NATO nu are nevoie de ajutorul lui Putin pentru a rezolva problema siriana. Ceea ce îi lipsește este determinarea. Mai mult decât atât, o astfel de uniune va împiedica si mai mult lupta împotriva ISIS: „Cand sunnitii din regiune vor vedea că SUA cooperează cu Assad și șiiți iranieni – şi care, de fapt, conduc și la Bagdad – vor fi şi mai convinsi de faptul că nu au alta alegere decat sa căute protecția ISIS”.

NATO ar trebui să trimită trupe în Siria, spune Kasparov. „Orice acțiune care nu include o ofensiva la sol pe scară largă împotriva ISIS, condusa de SUA și NATO, va fi o garanție a eșecurilor viitoare și a unui număr și mai mare de atacuri teroriste în Occident” – crede Kasparov.

În același timp, observă el, loviturile europene nu ajuta la rezolvarea problemei. „Nu poți câștiga inimile și mințile de la o înălțime de 10 de kilometri,” – scrie autorul, adăugând că atacuri aeriene îi „inspira pe oameni sa adere la ISIS proportional cu numarul celor ucişi”.
 
Sursa: Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *