Politică

Liberalizarea regimului de vize şi noile paşapoarte biometrice

Una din chestiunile care, deocamdată, naşte mai multe întrebări, ţine de implementarea noilor tipuri de paşapoarte şi utilitatea celor de tip vechi. Experţii de la Asociaţia pentru Politică Externă (APE) susţin că după implementarea Planului de Acţiuni, adică din momentul când vizele pentru moldoveni vor fi anulate, în UE vor fi valabile doar paşapoartele biometrice care se eliberează începând cu 1 ianuarie 2011. Cetăţenii cu acte eliberate până la această dată vor fi nevoiţi să le schimbe. Experţii se bazează pe un raport al Comisiei Europene, în care se spune că anumite elemente ale actelor eliberate până acum nu întrunesc standardele ICAO. Până atunci, însă, orice tip de paşaport este valabil.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) are altă părere. Eugen Caras, director adjunct al Departamentului pentru integrare europeană al MAEIE, ne-a spus că nu e de acord cu colegii săi de la APE. „Din câte înţeleg, s-au făcut nişte teste asupra siguranţei paşapoartelor biometrice. Rezultatele testelor sunt pozitive şi despre aceasta a fost informat şi Ministerul Tehnologiei Informaţiei”, a declarat E. Caras. Totuşi, oficialul nu exclude că ar putea exista şi loc pentru îmbunătăţiri, „dar acest lucru, cel puţin, nu este stipulat în Planul de Acţiuni”.

Transnistria – obstacol sau nu pentru liberalizarea vizelor?

Conflictul transnistrean nu va împiedica realizarea obiectivelor stipulate în Planul de Acţiuni privind liberalizarea vizelor. Declaraţia îi aparţine lui Eugen Caras, de la MAEIE, făcută în cadrul Clubului de presă organizat ieri de către APE. El recunoaşte, în acelaşi timp, că existenţa acestei probleme nu e tocmai favorabilă pentru obţinerea regimului liberalizat de vize.

Eugen Revenco, director executiv al Fundaţiei moldo-lituaniene, consideră că ţara noastră este pe calea cea dreaptă în ceea ce priveşte consolidarea frontierelor sale. „Anul trecut a fost plasat primul semn pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, iar în vară a început procesul propriu-zis de demarcare”, a spus el. În opinia expertului, dispute de frontieră au mai multe ţări din Europa, dar acest lucru nu le împiedică să se dezvolte. „Este necesară, în acelaşi timp, o conlucrare a autorităţilor de la Chişinău cu cele de la Kiev, precum şi continuarea asistenţei EUBAM”, a mai precizat Eugen Revenco.

Iar Victor Chirilă, director executiv APE, spune: „Problema transnistreană nu e un obstacol de neîntrecut, dimpotrivă, liberalizarea regimului de vize e o oportunitate de a iniţia un dialog cu administraţia de la Tiraspol”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *