Timpul.md

Actualitate 21 Ianuarie 2019 | 11:43

Lovitură pentru Rusia. Probleme la avioanele invizibile SU-57

Planurile Rusiei de a achiziționa și de a opera o flotă de avioane de vânătoare capabile de sarcini multiple, de generația a cincea până în 2018-19, au fost amânate încă o dată din motive tehnice, legate în special de probleme apărute la motor.

Rusia nu va cumpăra aeronave de tip Su-57 în configurație de serie înainte de 2020 și a amânat producția în masă a avionului de vânătoare din mai multe motive posibile. Cu toate acestea, programul nu a fost anulat.

Așteptările inițiale erau ca un contract pentru seria Su-57 să fie semnat în 2018. Totuși, mai târziu, agenția de știri TASS a dat publicității un reportaj conform căruia contractul pentru lotul de avioane de vânătoare de generația a cincea va fi semnat în 2020. "În 2020, intenționăm să semnăm cel de-al doilea contract pentru fabricarea și livrarea a 13 aeronave de vânătoare de tip Su-57, unele dintre ele fiind echipate cu motoare de generația a doua", a declarat pentru TASS săptămâna aceasta o sursă din industria aeronautică rusă. "Termenul preliminar pentru noul contract este de cinci ani."

Cu toate acestea, acum doi ani, Ministrul Adjunct al Apărării, Yuri Borisov, a declarat în cadrul unei conferințe de presă dedicată rezultatelor forumului militar și tehnic internațional al armatei din 2017, că Ministrul rus al Apărării se aștepta să semneze un contract pentru o serie pilot de avioane de vânătoare de tip Su-57 de generația a cincea în 2018, urmând ca aviația militară să primească aeronavele în 2019. Potrivit site-ului thedrive.com, problema cea mai stringentă pare să fie faptul că aeronava nu este gata de producția în masă ca urmare a unor dificultăți tehnice de lungă durată ce ar putea fi de nerezolvat în următorii ani.

Rușii par să fi ajuns, în cele din urmă, la concluzia că motorul cu reacție Saturn AL-41F pur și simplu nu este suficient de puternic pentru aeronavele de tip Su-57. În decembrie 2017, un avion Su-57 a zburat pentru prima dată cu un motor mai performant, de tip Saturn Izdeliye 30.

evz.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus