Timpul.md

Actualitate 9 Decembrie 2010 | 05:30

Lupu se teme de diavolul din detalii

După mai bine de o săptămână de la scrutinul parlamentar anticipat, liderii formaţiunilor necomuniste - PLDM, PD şi PL - s-au întâlnit în format trilateral, în premieră, ieri, la Palatul Republicii. Deşi discuţiile au durat aproape trei ore, cei trei lideri nu au formulat un mesaj clar, limitându-se la o singură menţiune: Mai avem nevoie de timp pentru negocieri şi există un punct de pornire pentru refacerea AIE, dar în anumite circumstanţe. Care sunt acestea, nu se cunoaşte încă.

Ieri, cu câteva ore înainte de întâlnirea celor trei lideri, publicaţia electronică Ştirea Zilei a publicat o informaţie, potrivit căreia PCRM şi PD ar fi semnat un document de constituire a unei coaliţii de centru-stânga, fiind chiar împărţite cele trei funcţii importante în stat, dar şi conducerea câtorva ministere. Astfel, conform sursei citate, la ultima întâlnire dintre cele două formaţiuni s-ar fi decis ca liderul comuniştilor, V. Voronin, să fie preşedinte al Parlamentului, numărul doi de pe lista democraţilor, Vlad Plahotniuc - premier, iar liderul democraţilor, Marian Lupu - şef al statului. Acest lucru a fost negat însă atât de comunişti, cât şi de democraţi. „Nu este semnat niciun document nici într-o direcţie, nici în alta”, a spus Lupu.

Primii care au ieşit de la negocieri au fost liberalii Mihai Ghimpu, Anatol Şalaru şi Ion Hadârcă. Deoarece se grăbea la o întâlnire cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, Ghimpu şi-a reiterat speranţa de refacere a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE): „Din discuţiile noastre pot spune că există o şansă ca RM să continue reformele începute”.

Au urmat declaraţiile democratului M. Lupu care, spre deosebire de consultaţiile cu comuniştii, în care nu a constatat „divergenţe de opinii”, de data aceasta s-a arătat „neutral”. „Voi spune scurt şi cuprinzător: ar fi un posibil punct de pornire pentru discuţii mai detaliate, dar în anumite circumstanţe. Vom vedea care sunt acestea. Se zice că diavolul se ascunde în detalii, deci e nevoie să le discutăm”, a spus Lupu. Întrebat cu care dintre părţi PD are mai multe principii în comun, cu PCRM sau cu PLDM şi PL, liderul democraţilor a răspuns: „Cu ambele. Principiile sunt absolut aceleaşi, care vizează politica internă şi externă”.

La rândul său, premierul în exerciţiu, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a calificat discuţiile cu celelalte două partide drept „dificile, dar necesare”. „Este un pas important în procesul de negocieri şi ne dorim ca în final să ajungem la soluţii, care să ne permită să avem o coaliţie de guvernare între PLDM, PD şi PL pentru patru ani”, a menţionat Filat. Dar pentru aceasta, în opinia liderului liberal-democrat, este nevoie de timp. În ceea ce priveşte posibila coaliţie dintre PCRM şi PD, pe de o parte, şi posibilitatea ca democraţii să mimeze negocierile, pe de altă parte, Filat a spus că „noi avem încredere în partenerii de dialog”.

Cei trei lideri promit că presa va fi anunţată despre crearea viitoarei coaliţii de guvernare, iar până atunci aceştia vor mai avea o rundă de negocieri vineri după-amiază.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus