Timpul.md

Moldova 13 Iunie 2021 | 07:00

Mă lepăd de satana moldovenistă

 Încă nu e timpul. Să facem curat la noi și mai vedem. Ce facem cu rușii, găgăuzii, ucrainenii? România a integrat în mai puțin de 50 de ani o provincie pe care elitele românești nu au controlat-o aproape 500 de ani, o provincie cu populații și religii diferite. Întrebați un turc din Dobrogea cum a trăit bunică-su. Au avut unde se ruga, unde învăța, au fost protejați prin cetățenie și au putut face carieră chiar și în armată.

Oricine vrea să spună că unirea le încurcă minorităților etnice din Republica Moldova - minte. Problema nu se vede la suprafață. Când vă întrebați de ce o minoritate de 4 la sută controlează mesajul public, gândiți-vă ce-au făcut politicienii noștri? Timp de 30 de ani, ne-au spus că nu e timpul, că nu trebuie să supărăm minoritățile, că nu trebuie să alunecăm în radicalism, că nu trebuie să dezbinăm, că Transnitria, că Găgăuzia... Dar, pe de altă parte, au lăsat școala minorităților etnice să fie rusificată și mai departe ca pe timpurile soiuzului. Vedeți câte discipline se învață în română sau în limba maternă în școlile care pe hârtie sunt bulgărești, găgăuze sau ucrainești, etc. Vă spun, doar româna și limba maternă, restul - în rusă.

Așa e cu Moldova multietnică din capul unora. Ei vor mai bine să rămână la pacea pe care ne-o propune Moscova, nu trebuie să o deranjăm cu integrare, respect sau bun simț, că de altfel... Ce facem cu Găgăuzia, cu Transnistria, cu republica populară bălțeană? Le urez politicienilor și presei care au muncit să ne țină la câțiva centimetri de soiuz, să rămână în băltoacă. Eu m-am lepădat de ei de multă vreme.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus