Ultima oră

MAE propune soluţii pentru depăşirea crizei vinurilor

 MAE susţine că situaţia creată poate fi depăşită doar dacă vor fi aplicate practicile europene de gestionare şi depăşire a crizelor economice, punându-se accentul pe implementarea realizărilor ştiinţifice, a tehnologiilor avansate şi a metodelor performante de management. Iar soluţiile concrete propuse de MAE sunt: reducerea dobânzii la creditele acordate agenţilor economici din domeniul viti-vinicol, care au datorii enorme; lansarea activităţii Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, creată prin lege în 1998 cu proprietate exclusiv de stat, care va stimula procesele investiţionale şi inovaţionale în domeniile prioritare de dezvoltare economică. Alte soluţii, consideră MAE, ar fi restabilirea Institutului Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie, ca structură de cercetare ştiinţifică independentă; promovarea exporturilor viti-vinicole moldoveneştii pe pieţe stabile, în special cele din UE etc.

„Embargoul impus de Federaţia Rusă este un amestec în treburile interne ale R. Moldova cu scopul de a ne îngenunchea şi de a denigra imaginea conducerii R. Moldova, în ajunul unei campanii electorale”, a declarat Veaceslav Afanasiev, doctor în economie, şeful Departamentului strategii şi planificări al MAE.

MAE consideră că reacţia Rusiei este neadecvată şi disproporţională. „Nu putem califica acest gest decât drept unul neprietenos şi eminamente politic, deoarece şi de această dată s-a produs în condiţii politice similare celor care au avut loc în cazul embargoului asupra produselor alcoolice şi a altor produse agroindustriale, impus de Rusia în 2006”, a mai declarat Afanasiev.
În primul trimestru al anului 2010 din ţara noastră au fost exportate în Rusia cu 84% mai multe băuturi alcoolice decât în aceeaşi perioadă a anului 2009. „Acest lucru înseamnă că vinurile moldoveneşti sunt căutate de consumatorii ruşi”, a menţionat Afanasiev.
RM exportă vinuri în peste 20 de ţări, inclusiv din CSI, dar ele nu contestă calitatea vinurilor noastre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *