Actualitate

MARI probleme pentru Gazprom

„Poate fi solicitat ori acces direct la conducta pentru furnizori independenți, ori prevazuta capacitatea lor de a vinde gaze naturale către consumatorii europeni pe teritoriul Rusiei. Nu contează cine va asigura transportul gazelor ..“, – a declarat reprezentantul Ministerului Energiei dintr-o țară UE.

Interlocutorul „Vedomosti“ a mai spus că pentru aceasta decizie au votat Portugalia și țările din Europa de Est, iar Germania și Franța „au avut obiecții“.

Discutarea mandatului CE va continua în luna septembrie. Sursa publicației, familiarizata cu discutiile, a explicat că al doilea furnizor ar putea fi din randul producătorilor de gaze din Rusia.

Realizarea „Nord Stream – 2“ trebuie să înceapă în 2018 și să fie finalizata la sfârșitul anului 2019. Conducta de 1.220 km va fi trasa pe fundul Marii Baltice de pe coasta rusă spre cea a Germaniei. Capacitatea fiecăruia dintre cele două fire are conductei va fi de 27,5 miliarde de metri cubi pe an. Noua conducta ar dubla capacitatea gazoductului existent „Nord Stream“.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană – organul suprem al executivului UE – a cerut țărilor membre ale UE mandat pentru a negocia cu Rusia proiectul „Nord Stream – 2“.

În ciuda faptului că CE consideră proiectul contrar normelor Uniunii energetice a UE, ea permite punerea în aplicare a acestuia.

Controversa provine din faptul că „Gazprom“ nu vrea ca „Nord Stream – 2“ sa se afla sub jurisdictia pieței interne a UE și a celui de-al treilea pachet energetic, așa cum a cerut, în februarie 2017, Direcția Generale pentru Energie a Comisiei Europene. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *