Ultima oră

Matei Vişniec – „Panama Papers”: enorm scandal şi denunţarea paradisurilor fiscale

Aceste publicaţii, coordonate de un Consorţiu internaţional de jurnalişti de investigaţie, au avut practic acces la aproximativ 11 500 000 de fişiere provenind din arhivele cabinetului Mossack Fonseca, din Panama, specializat în operaţiuni offshore. Informaţiile acoperă perioada 1977 – 2015. Le Monde precizează că ne aflăm în faţa celei mai mari "scurgeri" de informaţii explorată vreodată de mediile de informare. Mii de nume anonime, numeroşi şefi de stat, diverşi miliardari, mari nume din sport şi o serie întreagă de personalităţi împotriva cărora fuseseră declarate sancţiuni internaţionale au recurs la montaje financiare sofisticate.

378 de jurnalişti au examinat timp de un an această masă de informaţii şi au încercat să dezvăluie tabloul malversaţiunilor, dar şi al ingeniozităţii speculative, care se ascunde în spatele a peste 214 000 de structuri offshore create sau administrate de Mossack Fonseca în ultimii 40 de ani. Opacitatea totală care domina în această junglă financiară a primit deci o serioasă lovitură, mai rămîne de văzut dacă pe plan internaţional există cadre juridice pentru sancţionarea respectivilor clienţi. In jur de 14 000 de bănci şi de cabinete de avocaţi specializaţi în finanţe sunt într-o relaţie de complicitate în acest context.

In ciuda unor măsuri luate totuşi în ultimii ani împotriva paradisurilor fiscale, rămîne extrem de dificilă pe plan internaţional munca autorităţile însărcinate cu descoperirea fraudelor, a reţelelor de spălare a banilor şi a combaterii corupţiei. Nu este exclus însă ca scandalul "Panama Papers" să declanşeze un tsunami benefic de natură să mai asaneze sistemul financiar mondial.
 
RFI.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *