Timpul.md

Actualitate 30 Septembrie 2017 | 06:15

Mişcare în forţă în Catalonia cu doar o zi înainte de referendumul INTERZIS

Militanți susținători ai referendumului de autodeterminare interzis pe care liderii separatiști catalani doresc să îl organizeze duminică au început să ocupe, vineri seară, școli ce trebuie să servească ca secții de votare pentru a garanta scrutinul, au constatat corespondenți ai agenției France Presse aflați la Barcelona.

Jurnaliștii au fost martori la ocuparea a două școli în centrul orașului, în timp ce "o platformă a școlilor deschise pentru referendum" a publicat pe Twitter fotografii făcute în cursul acestor acțiuni.

"Rămân să dorm înăuntru, în principiu cu băiatul meu cel mare care învață aici", a declarat pentru AFP Gisela Losa, mamă a trei copii, într-o școală din cartierul Garcia, în centrul orașului. "Sunt cel puțin patru sau cinci familii care vor veni cu copiii lor și fără îndoială că mâine vor fi mai multe", a ținut ea să adauge.

De la începutul lunii septembrie, Spania traversează cea mai gravă criză politică din aproape 40 de ani, după părerea tuturor conducătorilor săi. La 6 septembrie, parlamentul catalan a votat o lege pentru organizarea acestui referendum în ciuda interdicției sale, argumentând că separatiștii îl reclamă din 2012.

Majoritatea locuitorilor din această regiune din nord-estul Spaniei, reprezentând 20% din PIB, dorește un referendum legal, chiar dacă sunt divizați în privința independenței, potrivit Agerpres.

Guvernul conservatorului Mariano Rajoy și justiția au decis să îl interzică, forțele de ordine blocând accesul la secțiile de votare.

Indiferenți la amenințări și la sancțiunile deja pronunțate, liderii separatiști ai Cataloniei merg înainte: vineri, au anunțat că dispun de vreo 2.300 de secții de votare și au prezentat modelul urnei care va fi utilizată duminică, în timp ce toate polițiile din Spania caută aceste urne.

Sursa: realitatea.net

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus