Actualitate

Mişcarea Ecologistă solicită interzicerea utilizării apelor subterane pentru irigare

Membrii mişcării solicită autorităţilor să nu permită utilizarea apelor subterane pentru irigare, pentru că acestea trebuie folosite pentru asigurarea alimentării cu apă potabilă a populaţiei. Mai mult, aceştia afirmă că în prezent există persoane interesate în modificarea prevederilor legislative astfel încât autorizaţia, care permite irigarea terenurilor agricole, să fie obţinută mai uşor.

Preşedintele Mişcării Ecologiste, Alecu Reniţă,a declarat într-o conferinţă de presă, că unii deţinători de suprafeţe mari de pământ nu vor să contribuie la sistemele de apeducte pentru irigare. Astfel, aceştia îşi doresc facilitarea procesului de obţinere a autorizaţiilor pentru irigarea terenurilor cu ape subterane. Potrivit lui, persoanele în cauză urmăresc simplificarea procedurii de obţinere a permisiunii de utilizare a apelor subterane pentru irigaţii. Alecu Reniţă a mai spus că în acest mod persoanele care utilizează apele subterane în irigaţie în mod ilegal, doresc să-şi legifereze abuzurile asupra resurselor naturale.

Vicedirectorul Institutului de Ecologie, Iurie Bejan, a declarat vineri, 12 februarie, că problema utilizării apelor subterane a apărut în anul 2013, după intrarea în vigoare a noii Legi a apelor. Acesta prevede că apele subterane pot fi utilizate în irigaţii doar în zonele în care sunt suficiente ape subterane şi nu există ape de suprafaţă. Cadrul legislativ mai prevede că apele subterane pot fi folosite în scopuri de irigare doar cu permisiunea Guvernului şi în baza unor studii.

Înainte de a permite utilizarea apelor la irigare, e nevoie de un aviz pozitiv de la Institutul de Ecologie. În acest context, Iurie Bejan a spus că, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a trimis mai multe demersuri la Institut pentru a obţine permisiunea de a folosi apele subterane în irigaţie. Potrivit lui, însă, de fiecare dată, angajaţii institutului au emis avize negative.

Pentru a evita consecinţele utilizării neraţionale a apelor subterane, Mişcarea Ecologistă din Moldova propune realizarea unor studii care să evalueze volumul depozitelor de apă subterană din ţară. În acest context, Mişcarea Ecologistă propune ca studiul să includă şi un compartiment despre impactul irigării cu ape subterane şi să fie realizat de către experţii străini.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *