Timpul.md

Ultima oră 29 Mai 2013 | 09:52

Moldova ar putea exporta cireşe în UE peste 2 ani

R. Moldova ar putea exporta cireşe în UE peste 2 ani. 

De această părere este Ministrul agriculturii în exerciţiu, Vasile Bumacov. În prezent, circa 90 la sută din exportul actual de cireşe este spre ţările din Comunitatea Statelor Independente,potrivit IPN.

Potrivit ministrului, pentru ca Moldova să exporte cireşe în Uniunea Europeană, agricultorii trebuie să modernizeze ambalajul, să planteze noi soiuri, să folosească instalaţii performante de răcire şi sisteme de irigare.
„Suntem la începutul sezonului de export a producţiei agricole din R. Moldova, iar primul produs de export vor fi cireşele ”, a menționat Bumacov.

Ministrul a declarat că cireşele produse în Moldova sunt bune, doar că această ramură necesită reformată,iar un prim pas ar fi plantarea de soiuri de cireş care se păstrează mai bine. Astfel, toţi producătorii care vor planta livezi de cireş vor primi subvenţii de la stat de 10-15 mii de lei la hectar.

Pentru acest an este estimată o roadă de circa 8,3 mii tone de cireşe, dintre care șapte mii vor fi exportate, iar restul vor fi procesate la fabricile de conserve din Moldova.

Timpul.md
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus