Bună Dimineața

Moldova este o femeie?

Rusia nu se prea complică, o violează și apoi se revoltă că Moldova e nemulțumită și vrea să-i scape din gheare. UE o curtează, îi cumpără flori și tot felul de cadouri, mașină, apartament, vacanțe peste hotare și tot așa. Respectiv, UE reușește să-i intre în încredere și Moldova se dă „bătută”.

Această comparație mi-a fost expusă de un bărbat, iar la discuție mai participa unul. Desigur, limbajul folosit atunci nu a fost nici pe departe cenzurat. Și, iarăși, desigur, doar eu am fost cea căreia i s-a părut revoltător exemplul.

Eram cu toții de acord când discutam despre problemele economice, sociale, politice și culturale din Moldova. Totuși, odată ajunși la subiectul privind integrarea europeană, ne-am poticnit. Eu, bineînțeles am fost acuzată de faptul că distrag atenția de la problema majoră cu niște frustrări feministe.

Evident, e foarte convenabil să ne placă doar părțile mai bune ale UE – salariile mari sau serviciile calitative. Nu ne place, însă, să fim corecți, să atragem atenția la exprimare, la cum comunicăm ceva. Ce să mai vorbim despre diplomație?

Revin deseori la concluzia că până și cei care așteaptă integrarea europeană a Moldovei (nu doar pentru a circula doar cu buletin prin UE) nu sunt pregătiți pentru asta. Totuși să vezi în țara ta fie o femeie violată, fie una care se vinde pentru lux, e mai mult decât mi-aș fi putut imagina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *