Spectacole

Moldova vrea să cucerească Estonia

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Moldova în Estonia în cooperare cu Asociaţia moldovenilor „Luceafărul” din această ţară.
Contactat de TIMPUL, ambasadorul R. Moldova în Estonia, Victor Guzun, a declarat că, în cadrul săptămânii, au avut loc mai multe evenimente. Ea a început cu un concurs televizat, urmat de altele cinci, radiofonice, şi cu un interviu despre cultura Moldovei şi obiceiurile noastre de iarnă. Emisiunea a fost transmisă de postul TV Kanal2, cu acoperire naţională. Spectatorii estonieni au demonstrat un interes vădit faţă de cultura moldovenească, cei mai activi participanţi fiind premiaţi.

De asemenea, a fost vernisată expoziţia de pictură cu genericul „Estonia prin ochii pictorilor din Moldova”, cu autori moldoveni stabiliţi în această ţară: Iurie şi Maria Goga, Vladimir Baciu, Anatolie Triboi, Eugen Sterpu, Vitalie Makar, Igor Constantinov şi Dmitri Smokov. Evenimentul s-a produs în sala Kinoliit. La solicitarea administraţiei sălii, expoziţia a fost prelungită până pe 21 ianuarie.

Timp de trei zile (14, 16 şi 17 ianuarie), în sala de cinema Kinomaja din Tallinn au fost proiectate şapte filme moldoveneşti – „Nuntă în Basarabia”, „Lăutarii”, „Plictis şi inspiraţie”, „Dor de Ion Vatamanu”, „Aria”, „Capcana” şi „Malanca”, ultimul fiind consacrat obiceiurilor tradiţionale de iarnă. La eveniment au participat producătorii filmelor – Virgil Mărgineanu, directorul Studioului OWH şi preşedintele Festivalului Internaţional „Cronograf”, Vlad Druc, vicepreşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, şi regizoarea Leontina Vatamanu-Mărgineanu.

Solicitat de noi, Virgil Mărgineanu ne-a spus că s-a întors cu mai multe impresii de la Tallinn, Săptămâna culturii moldoveneşti fiind o combinaţie dintre obiceiurile de iarnă şi ziua de naştere a lui Mihai Eminescu. Potrivit lui, în cadrul întrevederilor cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai Uniunii Cineaştilor din Estonia, s-a stabilit ca în cadrul Festivalului „Cronograf” să fie organizată o zi a filmului estonian. „Plăcerea cea mare a fost de partea diasporei, care şi-a amintit de obiceiurile de iarnă din Republica Moldova şi de casa părintească”, ne-a mai spus Virgil Mărgineanu.

La rândul său, Vlad Druc ne-a mărturisit că a rămas profund impresionat de Săptămâna culturii moldoveneşti în Estonia, care s-a încheiat cu un concert de muzică populară, folk, dans naţional, însoţit de colinde şi urături. Marea surpriză pentru estonieni a fost faptul că însuşi ambasadorul a interpretat, acompaniindu-se la chitară, o piesă de Ion Aldea-Teodorovici. Un alt detaliu relatat de Vlad Druc: de Sfântul Vasile, la masa cu bucate naţionale (răcituri, plăcinte, mămăligă ş.a.), s-a servit vin… italian. Oricum, sărbătorea a avut un mare impact asupra estonienilor, manifestările fiind mediatizate în mai multe organe de presă, la posturi de radio şi televiziune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *