Timpul.md

Spectacole 20 Ianuarie 2011 | 04:53

Moldova vrea să cucerească Estonia

În perioada 8-17 ianuarie, la Tallinn a avut loc Săptămâna culturii moldoveneşti în Estonia. 

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Moldova în Estonia în cooperare cu Asociaţia moldovenilor „Luceafărul” din această ţară.
Contactat de TIMPUL, ambasadorul R. Moldova în Estonia, Victor Guzun, a declarat că, în cadrul săptămânii, au avut loc mai multe evenimente. Ea a început cu un concurs televizat, urmat de altele cinci, radiofonice, şi cu un interviu despre cultura Moldovei şi obiceiurile noastre de iarnă. Emisiunea a fost transmisă de postul TV Kanal2, cu acoperire naţională. Spectatorii estonieni au demonstrat un interes vădit faţă de cultura moldovenească, cei mai activi participanţi fiind premiaţi.

De asemenea, a fost vernisată expoziţia de pictură cu genericul „Estonia prin ochii pictorilor din Moldova”, cu autori moldoveni stabiliţi în această ţară: Iurie şi Maria Goga, Vladimir Baciu, Anatolie Triboi, Eugen Sterpu, Vitalie Makar, Igor Constantinov şi Dmitri Smokov. Evenimentul s-a produs în sala Kinoliit. La solicitarea administraţiei sălii, expoziţia a fost prelungită până pe 21 ianuarie.

Timp de trei zile (14, 16 şi 17 ianuarie), în sala de cinema Kinomaja din Tallinn au fost proiectate şapte filme moldoveneşti - „Nuntă în Basarabia”, „Lăutarii”, „Plictis şi inspiraţie”, „Dor de Ion Vatamanu”, „Aria”, „Capcana” şi „Malanca”, ultimul fiind consacrat obiceiurilor tradiţionale de iarnă. La eveniment au participat producătorii filmelor - Virgil Mărgineanu, directorul Studioului OWH şi preşedintele Festivalului Internaţional „Cronograf”, Vlad Druc, vicepreşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, şi regizoarea Leontina Vatamanu-Mărgineanu.

Solicitat de noi, Virgil Mărgineanu ne-a spus că s-a întors cu mai multe impresii de la Tallinn, Săptămâna culturii moldoveneşti fiind o combinaţie dintre obiceiurile de iarnă şi ziua de naştere a lui Mihai Eminescu. Potrivit lui, în cadrul întrevederilor cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai Uniunii Cineaştilor din Estonia, s-a stabilit ca în cadrul Festivalului „Cronograf” să fie organizată o zi a filmului estonian. „Plăcerea cea mare a fost de partea diasporei, care şi-a amintit de obiceiurile de iarnă din Republica Moldova şi de casa părintească”, ne-a mai spus Virgil Mărgineanu.

La rândul său, Vlad Druc ne-a mărturisit că a rămas profund impresionat de Săptămâna culturii moldoveneşti în Estonia, care s-a încheiat cu un concert de muzică populară, folk, dans naţional, însoţit de colinde şi urături. Marea surpriză pentru estonieni a fost faptul că însuşi ambasadorul a interpretat, acompaniindu-se la chitară, o piesă de Ion Aldea-Teodorovici. Un alt detaliu relatat de Vlad Druc: de Sfântul Vasile, la masa cu bucate naţionale (răcituri, plăcinte, mămăligă ş.a.), s-a servit vin… italian. Oricum, sărbătorea a avut un mare impact asupra estonienilor, manifestările fiind mediatizate în mai multe organe de presă, la posturi de radio şi televiziune.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus