Actualitate

Moldovenii pot doar visa la asta! Salariul mediu în România a ajuns la un nivel RECORD de peste 11.000 lei MDL

Cum era de aşteptat, cel mai bine câştigă bucureştenii, urmaţi de angajaţii din Cluj, unde, din păcate, şi preţurile au crescut. De vină sunt unele industrii unde se plăteşte foarte bine, precum cea de IT, care au ridicat piaţa într-un mod artificial, explică analiştii. La polul sărăciei rămân locuitorii din Teleorman.

Românii care muncesc în Bucureşti câştigă cel mai bine din ţară. Salariul mediu net este de 3.039 de lei (14111 MDL), potrivit INS. Urmează în clasament angajaţii din Cluj. Salariul mediu acolo este cu 350 de lei mai mic decât cel din Capitală. În Ilfov, venitul mediu este apropiat, puţin peste 2.500 de lei, fiind un judeţ unde au domiciliul mulţi dintre cei care lucrează în Capitală şi unde multe firme au sediul central. O creştere de 16% s-a înregistrat în Sibiu, cu un venit mediu care depăşeşte 2.500 de lei (11608).

Surpriza vine însă de la Argeş, judeţ care înregistrează şi cea mai mare creştere, cel mai probabil dată de industria de echipamente şi piese auto. Concret, lefurile de aici sunt cu 25% mai mari decât anul trecut, astfel că venitul mediu a ajuns la 2.486 de lei.

Şi acestea sunt singurele judeţe cu salarii peste media naţională, de aproape 2.400 de lei.

Ceilalţi români o duc mai greu. Cele mai mici salarii sunt în Teleorman. Aici, 1.720 de lei este salariul mediu. Şi sunt multe judeţe unde oamenii se descurcă cu aproximativ 1800 de lei pe luna: Ialomiţa, Brăila, Harghita, de exemplu.

Totuşi, salariul mediu net la nivel naţional a crescut considerabil în ultimii 10 ani. De la puţin peste 1.000 de lei în anul 2007, am ajuns acum la aproape 2.400 de lei, valoare înregistrată la începutul verii. Adică mai mult decât dublu, cu o creştere mai accentuată în ultimii 5 ani. Întâmplător sau nu, o perioada în care am avut cel puţin 6 rânduri de alegeri.

Aşadar, pe primul loc este tot Bucureştiul, urmat de o vreme de Cluj-Napoca. Industria IT a avut un cuvânt de spus în creşterile salariale, însă în Ardeal acest fenomen s-a văzut mai mult în preţuri decât în venituri. O chirie medie pentru un apartament cu două camere în Cluj este 360 de euro, de exemplu, mai mare cu 40 de euro decât în Capitală.

”Sunt multe discuţii şi pe grupurile de Facebook, să nu se mai accepte aceste chirii, dar nu ai de ales. Sau tot pe Facebook se vorbeşte că dacă nu îţi permiţi, du-te şi fă informatică şi apoi o să îţi permiţi să stai în chirie în Cluj”, spune Cristina.

Larisa, agent imobiliar: ”Cei care se plâng nu lucrează în IT, sunt de obicei studenţii sau părinţii de studenţi care vor să îi susţină în Cluj la facultate.”

În IT, salariul mediu este de aproximativ 6.000 de lei pe lună, mult peste media naţională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *