Politică

Moscova ar trebui sa inteleaga ca Moldova nu se rezuma la Voronin

Negocierea la Moscova a unui credit in valoare de 500 de milioane de dolari este un truc electoral al comunistilor si un santaj politic asupra cetatenilor R. Moldova, a declarat marti, 23 iunie, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat. „Salutam disponibilitatea Federatiei Ruse de a ne ajuta intr-o perioada dificila, dar Moscova trebuie sa inteleaga ca R. Moldova nu se rezuma la Voronin si la Partidul Comunistilor.

„Consideram ca aceasta actiune este parte componenta din scenariul comunistilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie”, a specificat Vlad Filat. Potrivit lui, presedintele in exercitiu si-a depasit atributiile functionale, intrucat negocierea si contractarea unor credite externe tine de competenta guvernului.Pentru contractarea de noi credite externe sunt necesare doua conditii principale: modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2009 si ratificarea acordului de imprumut de catre Parlament. In lipsa unui parlament functional, aceste conditii nu pot fi asigurate, fapt ce denota inca o data caracterul populist al promisiunii lui Voronin. La finele lunii mai, datoria externa contractata de Guvern constituia circa 800 de milioane de dolari, iar Legea bugetului de stat pentru anul 2009 stabileste clar ca la sfarsitul anului datoria externa administrata de Guvern nu poate depasi suma de 841 milioane de dolari. Astfel, un supliment de 500 de milioane dolari la datoria externa existenta va duce la cresterea cu 500 dolari a poverii financiare de pe umerii fiecarui angajat din Moldova.

Liderul liberal-democrat a accentuat ca discutiile pe marginea contractarii acestui credit au fost total netransparente. In acest sens, Vlad Filat a cerut autoritatilor centrale sa asigure transparenta actului de guvernare, sa faca publice conditiile de creditare, termenul de rambursare, dobanda si proiectele investitionale vizate de acest imprumut. In acelasi timp, Vlad Filat si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acutizarea crizei economice ca urmare a incapacitatii guvernului de a absorbi eficient finantarile din exterior. O suma importanta de 1,2 miliarde de dolari, promisa de donatorii externi (Guvernul SUA prin „Provocarile mileniului”, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) in calitate de granturi sau credite nerambursabile a fost deja ratata la sfarsitul anului 2008 din cauza coruptiei si a intereselor anumitor firme. In acest fel, Voronin urmareste sa izoleze si mai mult Republica Moldova si sa rupa definitiv relatiile cu principalii parteneri de dezvoltare: Fondul Monetar International, Banca Mondiala, BERD, Uniunea Europeana, a mai declarat Vlad Filat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *