Timpul.md

Timpul Local 21 August 2017 | 15:34

Municipiul Ungheni marchează 555 de ani de la prima atestare documentară

Primăria Ungheni a organizat un şir de evenimente în contextul consemnării a celei de-a 555-a aniversare a atestării documentare a municipiului. Programul a demarat pe 19-20 august, când au fost marcate Zilele oraşului, şi va finaliza pe 28 august, de Hramul localităţii, transmite MOLDPRES.

„Vom avea două evenimente festive, la 19-20 august fiind sărbătorite Zilele orașului, iar pe data de 28 august – Hramul localității, care va fi zi liberă pentru orășeni. Anul acesta, de sfânta sărbătoare Adormirea Maicii Domnului vom marca fără prea multă veselie, deoarece este o sărbătoare care ne cheamă la rugăciune, la smerenie, la mai multe fapte bune”, a afirmat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.

Potrivit edilului municipiului Ungheni, anul acesta este unul deosebit pentru localitate. „Ungheni marchează 555 de ani de la prima sa atestare documentară, pe care o găsim într-un hrisov de la Ștefan cel Mare datat cu 20 august 1462. Astfel, ne-am propus ca Zilele orașului să le organizăm separat de Hram, sâmbătă și duminică, pentru a marca această dată însemnată cu un vast program cultural, artistic şi sportiv”, a menţionat Ambros.

Campania „Ungheni-555” a fost lansată la începutul anului curent şi include o serie de activităţi de informare, dezvoltare, amenajare, renovare, modernizare şi promovare a localităţii, care, potrivit unei hotărâri a Parlamentului R. Moldova, din noiembrie 2016 are statut de municipiu. Acţiunea este susţinută şi de băştinaşii ungheneni, plecaţi peste hotare, care au susţinut iniţiativele Proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Municipiul Ungheni a făcut parte din cele 25 de localităţi selectate pentru prima etapă a programului, desfăşurată în perioada 2015-2017.

Proiectul „Ungheni-555”, iniţiat de Primărie în parteneriat cu Centrul de resurse pentru dezvoltare durabilă locală şi regională, va derula până la finele anului curent, urmând ca până la 31 decembrie să fie organizate 555 de evenimente dedicate oraşului. Totodată, cu acest prilej la Ungheni vor fi sădiţi şi 555 de arbori. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus