Opinii și Editoriale

Ne va invinge sistemul?

A ramas celebra marturisirea ex-presedintelui Romaniei Emil Constantinescu, care, refuzand sa candideze inca pentru un mandat, a recunoscut: m-a invins sistemul.

Sistemele, intr-adevar, sunt atotputernice – inving si inghit natiuni, partide politice, sefi de state, maresali, mari scriitori, ziaristi, directori de scoala, maturatori de strada. Si tot atat de adevarat este ca sistemele nu sunt atotputernice, ca exista personalitati ce nu se lasa invinse si „inghitite” de acestea. Dramatismul situatiei in care se afla astazi RM consta in faptul ca, dupa venirea lui Voronin la putere, ea a fost invinsa de sistemul (comunist) creat de fostul presedinte. Evenimentele din 7 aprilie, daca le privim prin aceasta prisma, au fost o expresie a rezistentei in fata sistemului, o dovada ca societatea mai este capabila sa se opuna acestui sistem.

Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) a fost o emanatie a exploziei din 7 aprilie si formarea ei a insemnat, de fapt, aparitia in scena politica a RM a unei clase politice noi, pregatita sa se confrunte cu Sistemul creat de neobolsevicii lui Voronin. Inlocuirea conducerii politice comuniste a Moldovei cu una liberal-democratica, necomunista si anticomunista, nu a insemnat insa in nici un caz si inlocuirea Sistemului. Sistemul a ramas, este puternic, nu atotputernic, iar situatia actuala poate fi definita prin termenii revolutiilor dintotdeauna: care pe care? Gravitatea momentului consta si in aceea ca lupta „care pe care” se da in conditiile unei tari mici si sarace, lovita si ea de marea criza mondiala, cu o populatie lipsita de traditii statale, impartita si invrajbita pe criterii etnice, lingvistice si religioase.

Imposibilitatea nealegerii presedintelui republicii este inca o dovada ca Sistemul nu cedeaza. Putem vorbi deci de o criza a Puterii. Astazi, de fapt, centrul Puterii s-a mutat la guvern, care este singurul centru de putere reala in RM. Acest guvern, in frunte cu Vlad Filat, este astazi singura putere reala care lupta cu Sistemul, adica, cu asa-zisa „verticala a puterii” creata de fostul regim. Aceasta „verticala” este extraordinar de puternica si are capacitatea de a se regenera, de a „renaste din sine si prin sine”. E ca o soparla care, ca sa supravietuiasca, isi lasa coada.

Sistemul („soparla”) opune rezistenta darza la toate nivelurile; la ora actuala, insa, se pare ca cea mai puternica rezistenta acesta o opune la nivelul mediu, numit „raional”. Structurile raionale de conducere au fost „umplute” cu cadre comuniste. Aici se da astazi marea batalie pentru democratie si viitorul european al Moldovei. Cadrele vechi se revopsesc, „se lipesc” de noua Putere ca timbrul de plic. Acest tip de „activisti” a fost definit magistral si foarte reusit de Voronin: „merzavti” (nemernici).

Din pacate, guvernul nu poate controla in totalitate situatia la acest nivel. Semnalele alarmante ce ne parvin din teritoriu arata ca vechea „soparla” raionala „isi lasa coada” si incearca sa se mentina la putere, compromitand astfel noua conducere politica centrala. Nu eu sunt persoana indicata sa propun solutii pentru depasirea acestei situatii, dar o concluzie o sa formulez, totusi: Sistemul creat de comunisti e in agonie si el poate fi invins prin solidaritatea noastra, a celor multi si mici de la toate nivelurile „verticalei”, cu acele forte politice ce si-au asumat in mod efectiv guvernarea. Si care deja guverneaza – si guverneaza cu succes.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *