Timpul.md

Actualitate 1 Decembrie 2021 | 09:08

Nicu Popescu: R. Moldova poate intra mai repede în UE pentru că limba noastră oficială este româna

Ministrul de Externe al R. Moldova, cu studii la Moscova și Budapesta și-a adus aminte că limba oficială este română și crează așteptări false despre o potențială integrare în Uniunea Europeană.

Totodată, geografia, dar și faptul că avem aceeași cultură și limbă cu România, scurtează drumul R. Moldova către Europa, afirmă vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Legătura noastră cu România mai înseamnă că și limba noastră este o limbă oficială în UE. Acest lucru înseamnă că întreaga legislație europeană este deja tradusă în limba română și calea noastră către Europa este mai scurtă decât în cazul celorlalte state din PaE, care trebuie să traducă aceste legi.

Totodată, dacă ne uităm la statisticile comerciale, vom vedea din nou că R. Moldova este statul cu cel mai mare grad de integrare a economiei noastre pe piața europeană”, a declarat marți șeful diplomației moldovenești, într-o conferință de presă.

Noi sperăm că R. Moldova va adera la UE. Pentru a ajunge la acest obiectiv, trebuie să consolidăm instituțiile statului, să combatem corupția și să modernizăm economia”, a mai afirmat ministrul de Externe, adăugând că R. Moldova își dorește de la Summitul PaE din decembrie o reconfirmare a susținerii UE pentru această zonă.

Amintim că R. Moldova este în continuare membră CSI alături de state precum Belarus, Uzbekistan sau Tadjikistan. Georgia și Ucraina, member PaE alături de Moldova au părăsit de ani buni structura aflată sub controlul Kremlinului. 

Menționăm că R. Moldova nu are nici măcar statutul de stat invitat să adere la UE. Serbia a aplicat pentru aderarea la UE în anul 2009, iar deocamdat, la 12 ani de atunci încă nu se știe când va adera. În cazul de față, dacă totul ar merge perfect, R. Moldova ar putea încerca să devină membră UE în 20-30 de ani. 

Limba Română a devenit limba oficială a R. Moldova ca urmare a deciziei Curții Consituționale, conduse atunci de către Alexandru Tănase.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus