Politică

Noi, romnii din Ucraina, trebuie sa ne ajutam singuri

Ion Popescu, deputat in parlamentul de la Kiev si aliat al lui Viktor Ianukovici, spune ca grija lui Traian Basescu pentru minoritatea romana din Ucraina se vede doar in declaratii. El sustine, intr-un interviu, acordat publicatiei romanesti "Evenimentul Zilei" ca drepturile minoritatilor din Ucraina sunt incalcate de catre puterea "portocalie" si afirma ca nu exista nici un sprijin din partea autoritatilor de la Bucuresti. Deputat pe lista Partidului Regiunilor, el il va vota in al doilea tur al alegerilor prezidentiale ucrainene pe Viktor Ianukovici, favorit in duelul electoral cu actualul premier, Iulia Timosenko.

Dincolo de activitatea de deputat si de cea de lider al Comunitatii Romanesti din Ucraina, Ion Popescu, care s-a nascut intr-o familie de romani din raionul Storojinet, este si membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Ion Popescu considera ca ceea ce nu a putut face Imperiul Austriac si ceea ce nu a putut face Imperiul sovietic a inceput sa faca puterea portocalie de la Kiev. „Cand Iuscenko si Timosenko au venit la putere, strigau: fiecare se va ruga in biserica lui, fiecare isi va invata copiii in limba in care va dori, fiecare se va adresa in administratie in limba in care va dori. Am ajuns in situatia in care, in regiunea Cernauti, unde in patru raioane locuiesc compact romani, sefii administratiilor nici nu ne cunosc limba”, exemplifica Ion Popescu.

In primul tur, romanii l-au votat masiv pe Ianukovici. Numai in satele in care exista scoala ucraineana Timosenko a castigat.

Romanii din Ucraina au semnat cu Ianukovici un acord de colaborare. Daca el va devine presedinte atunci el a promis ca:

a) va anula ordonantele Ministerului Invatamantului, care sunt discriminatorii fata de grupurile lingvistice;

b) unde locuiesc compact minoritari, in unitatile administrative, alaturi de limba de stat, va fi folosita si limba minoritatilor respective, inclusiv limba romana;

c) la alegerile locale, care vor avea loc in mai, in dependenta de procentul pe care il vor da romanii ucraineni la alegerile prezidentiale, vor primi locuri eligibile la consiliile raionale si regionale;

d) la formarea cadrelor in noua administratie vor participa si etnicii romani, luandu-se in considerare pregatitea profesionala a fiecaruia.

Sursa: Evenimentul Zilei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *