Timpul.md

Editorial 27 Mai 2010 | 08:43

„Norocul” de a avea comunişti

Pe 15 iunie, la Luxembourg, în cadrul şedinţei Consiliului RM-UE, va demara dialogul privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii RM. Şi, dacă nu dă vreo năpastă peste noi, este posibil ca până la finele anului curent sau începutul anului viitor să avem finalizată şi foaia de parcurs. După aceasta, într-un an sau maximum doi, moldovenii vor putea circula fără vize în UE. Cine dintre noi nu visează la acest beneficiu? Toţi şi-l doresc. Şi cei care speră să meargă la muncă legalizată, şi cei care vor să plece la studii, dar cel mai mult cred că se vor bucura compatrioţii noştri care-s plecaţi deja încolo. În sfârşit, zeci sau poate sute de mii de moldoveni vor putea să revină acasă ori de câte ori vor dori ca să-şi vadă copii, să mai stea cu ei, să-i mai mângâie. Se rezolvă o problemă enormă, deoarece azi circa 135 de mii de copii din RM au cel puţin un părinte plecat peste hotare...

Dar aceasta se poate întâmpla doar în condiţiile în care aici, în RM, situaţia va fi calmă şi guvernul îşi va putea exercita mandatul fără presiuni şi intimidări. Iar, din câte se vede, nu au ei, moldovenii, norocul acela de a se integra în UE, pentru că i-a bătut Dumnezeu cu „norocul” de a avea comunişti. Şi iată că aceşti comunişti, care opt ani au tot trâmbiţat despre aspiraţii europene, tocmai acum, când a venit timpul ca să ne realizăm aceste aspiraţii, au hotărât să organizeze mitinguri şi tulburări prin care să atace guvernarea. Anume acum, în ajunul importantelor negocieri, le-a venit în cap patrioţilor Mişin, Tkaciuk, Reidman, Dodon, Muşuc, Muntean şi sărăntocului Voronin să tulbure apele şi să chiuie pe străzile Chişinăului.

Faptul că aceşti pseudo-parlamentari au anunţat proteste împotriva guvernării pro-europene anume în ajunul demarării dialogului privind abolirea vizelor pentru moldoveni vorbeşte despre adevăratele intenţii ale clanului politico-financiar al lui Voronin - destabilizarea situaţiei şi compromiterea RM în faţa UE. Iar noi cunoaştem cât de sensibili sunt cei de la Bruxelles. Dacă se întâmplă vreo provocare sau ceva asemănător cu ceea se s-a produs în Kârgâzstan, aşa după cum visează Putin, partenerii noştri europeni vor întrerupe orice dialog cu noi. Şi din nou sărmanii moldoveni nu-şi vor vedea copii cu anii, şi din nou vor fi nevoiţi să emigreze dosiţi în sicrie sau în saci cu fasole, şi din nou vor rămâne izolaţi de lume.

Eu aşa cred, dragi tovarăşi. Dacă respecţi acest şi popor şi dacă nu eşti un fariseu „koncennîi” (total - trad. r.) poţi face lucruri mult mai bune pentru moldoveni: poţi susţine negocierile cu UE pentru ca să ridice cât mai repede regimul de vize, poţi cere mai insistent evacuarea armatei ruseşti din raioanele de est ale RM, poţi contribui la combaterea crimei organizate şi a corupţiei. Doar asta vor compatrioţii tăi! Iar dacă eşti „koncennîi” cu totul şi definitiv, nu faci nimic altceva decât să ieşi în stradă şi să urli că ai fost eliminat de la putere de oamenii care nu te mai doresc.
P. S. Deputatul comunist Mişin spunea deunăzi că, dacă vor fi interzise secera şi ciocanul, comuniştii îşi vor desena drept simbol un tractor şi un tractorist. Eu cred că e mai reprezentativ să fie desenată o treucă şi vreo cinci în jurul ei....

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus