Actualitate

North Stream 2: un dosar politic tot mai jenant pentru Berlin, care se izolează de Europa

Viitorul proiectului North-Stream 2, conducta de gaz care leagă Rusia de Germania, induce tensiuni în interiorul Uniunii Europene. Franța tocmai a cerut Germaniei să renunțe la proiect, ca reacție la situația oponentului rus Alexei Navalny și la reprimarea protestelor în favoarea sa. Berlinul însă, se menține pe poziții.

După cum relatează La Croix, guvernul francez consideră că ar trebui impuse sancțiuni suplimentare asupra Rusiei, inclusiv închiderea proiectului conductei care ar trebui să ajungă în Germania.

”Este un proiect gigantic în valoare de peste 9 miliarde de euro, aproape finalizat, dar care poate să nu vadă lumina zilei, cel puțin pentru moment”.

Intervievat la postul de radio France Inter, Clément Beaune, secretar de stat francez pentru afaceri europene, a afirmat că trebuie impuse noi sancțiuni împotriva Rusiei și „opțiunea Nord Stream 2 trebuie avută în vedere”.

”Dosarul devine din ce în ce mai jenant pentru Berlin, pe măsură ce regimul rus se rigidizează”, observă la rândul său ziarul cu profil economic Les Echos.

”Statele Unite vor să împiedice proiectul Nord Stream 2 pe motiv că Europa devine prea dependentă de Rusia în ce privește aprovizionarea cu energie. De asemenea, unele țări europene îl resping. Dar guvernul german vede proiectul ca pe un dosar economic și a refuzat întotdeauna să discute încetinirea sa”.

Iar The Economist reamintește că North Stream 2 a fost primit cu critici acerbe încă din 2015, când Gazprom și cinci giganți energetici europeni au format un consorțiu de 9,5 miliarde de euro pentru o nouă conductă, în afară de cea existentă de-a lungul Mării Baltice.

”Opoziția americană, motivată de îngrijorarea că astfel se va extinde influența malignă a Kremlinului, s-a dovedit una dintre rarele teme de bipartidism în politica Statelor Unite”.

Revista germană Der Spiegel avertizează, la rândul ei, că Germania se izolează în Europa și își înstrăinează Statele Unite, insistând asupra proiectului.

”Costurile politice vor fi pur și simplu prea mari dacă proiectul va fi finalizat. Acesta ar trebui abandonat.

Merită oare să fie sacrificat prestigiul politicii externe a Germaniei? Merită să izolăm țara în Uniunea Europeană și să afectăm relațiile cu Joe Biden?

Încă de la început, afirmația Berlinului conform căreia Nord Stream 2 este un proiect pur economic și deloc politic a fost ipocrită. Conductele sunt întotdeauna politice.

Și acest lucru este valabil mai ales pentru această conductă, deoarece Nord Stream 2 ar permite companiei de stat Gazprom să ocolească conductele din Belarus și Ucraina, făcând aceste țări și mai dependente de Rusia.

Conducta ar furniza, de asemenea, o sursă suplimentară de valută străină pentru guvernul rus. Acest lucru contravine spiritului sancțiunilor europene împotriva unui regim care de ani de zile s-a dovedit a fi un adversar al Uniunii Europene.

Cel mai eficient argument folosit de susținătorii conductelor în ultimii ani au fost sancțiunile lui Donald Trump și ale SUA împotriva proiectului. "Nu îi vom lăsa să dicteze de unde ne cumpărăm noi gazul!" spun aceștia.

Dar Donald Trump nu mai este în funcție, iar americanii nu sunt în niciun caz singurii care se opun conductei.

Într-adevăr, poate cel mai puternic argument împotriva Nord Stream 2 nici măcar nu are vreo legătură cu SUA.

Această conductă este un proiect anti-european. Și guvernul german se izolează din ce în ce mai mult în UE în această privință. Aproape fiecare țară din Europa de Est se opune proiectului, în special Polonia și statele baltice.

Proiectul oferă muniție criticilor care consideră Germania ca o țară hegemonică, cu două fețe, care vorbește despre valorile europene, dar altfel își impune propriile interese.

Luna trecută, Parlamentul European a votat din nou împotriva conductei. De asemenea, au existat critici din partea Comisiei Europene, care dorește să reducă dependența de țările furnizoare individuale. Și chiar și Parisul își exprimă scepticismul”, scrie Der Spiegel.

rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *