UE / Nato

Noua lovitură pentru Gazprom: Comisia Europeană va avea dreptul de intervenţie în contractele concernului rus

Conceptul presupune că CE va avea dreptul de a interveni direct pe acordurile comerciale de aprovizionarea cu gaze, inclusiv în contractele Gazprom, fapte care vor duce la o deteriorare în continuare a poziţiei monopolistului rus în Europa. Prima experienţă de acest fel a CE a fost câştigată în negocierile comerciale cu Gazprom în cursul conflictului gazelor dintre Rusia şi Ucraina, iar situaţia nu este în favoarea Gazprom, apreciază jurnaliştii.

Crearea uniunii energetice a fost primul subiect în dezbaterea şefilor ţărilor europene în timpul summit-ului UE de pe 19-20 martie. În urmă discuţiilor, CE a propus conceptul, iar statele membre UE l-au aprobat fără modificări semnificative. În special, Comisia Europeană a obţinut împuterniciri prind verificarea „deplinei conformităţi cu legislaţia europeană a tuturor acordurilor referitoare la achiziţia de gaze naturale de la furnizorii externi, în special prin creşterea transparenţei acestor acorduri şi compatibilizarea lor cu prevederile privind securitatea energetică a UE”.

Auditului CE vor fi supuse nu doar acordurile interguvernamentale, dar şi contractele comerciale. În acelaşi timp, informaţiile de natură comercială privind contractele de gaz nu vor fi divulgate. Potrivit Bloomberg, asupra secretului comercial au insistat în special Germania, Olanda şi Finlanda.

Şeful Consiliului Europei şi unul dintre principalii susţinători ai uniunii energetice, fostul premier polonez Donald Tusk a dat asigurări că proiectul de lege privind securitatea energetică a UE va fi elaborat „foarte repede”.

Unul dintre interlocutorii Kommersant a sugerat că unul dintre principalele criterii ale viitoarei „securităţi energetice a UE” va fi numărul de furnizori externi pentru o anumită ţară, în sensul că CE va intermedia contractele astfel încât numărul acestora să crească, „creând o nişă pentru sursele alternative”.

Această prevedere este un atac direct asupra contractelor Gazprom, mai ales în Europa de Sud-Est.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *