Politică

Nu attati gagauzii cu isteria anti-romneasca!

Deputatii comunisti – 11 la numar – din Adunarea Populara a Gagauziei au semnat un apel catre Parlamentul R. Moldova prin care acuza Alianta pentru Integrare Europeana de provocarea crizei politice si se arata „ingrijorati” de faptul ca pentru liderii coalitiei „legile cu privire la Gagauzia nu vor fi un impediment in calea romanizarii tarii”. Lucrul acesta l-a spus, ieri, Mihail Formuzal, baskanul UTA Gagauz-Yeri, intr-o conferinta de presa. El califica declaratia drept „o provocare” si „o tentativa de a atata isteria anti-romaneasca in Gagauzia”.

„Adunarea Populara n-a adoptat niciun document politic. Doar 11 deputati au semnat o adresare catre parlament, al carei text a fost pregatit la Chisinau. Deputatul care i-a dat citire a vazut textul pentru prima data si l-a citit cu greseli. Deputatii necomunisti au refuzat sa examineze documentul si au parasit sala de sedinte”, a punctat Formuzal.

Baskanul s-a aratat indignat de modul in care evenimentul a fost reflectat de catre postul de televiziune NIT, controlat de comunisti.

„Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar trebui sa retraga licenta NIT pentru provocare la separatism in Gagauzia. Privind stirile de la acest post, mi s-a creat impresia ca in jur sunt doar romani, care isi vor scoate cutitele si vor injunghia toti gagauzii”, a spus baskanul autonomiei.

Totodata, Formuzal considera ca noua guvernare de la Chisinau nu reprezinta niciun pericol pentru gagauzi si nici pentru alte minoritati nationale.

„Cred ca viitoarea guvernare va respecta, inainte de toate, Constitutia R. Moldova. La momentul de fata, nu vad vreo amenintare pentru Gagauzia sau pentru altii. Singura noastra rugaminte catre comunisti este sa nu agite spiritele in regiune cu isteria anti-romaneasca”, a precizat baskanul.

In apelul semnat luni, legislatorii comunisti de la Comrat se arata ingrijorati de faptul ca in functia de presedinte al parlamentului a fost ales liberalul Mihai Ghimpu, pe care il numesc „pro-roman”, si sustin ca liderii AIE incalca drepturile minoritatilor care nu cunosc limba romana.

Prin acelasi document, comunistii gagauzi s-au adresat liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, cu indemnul de a „constientiza necesitatea crearii coalitiei de stanga, care nu doar va exclude posibilitatea unor alegeri noi, dar va aduce tara la o situatie pasnica, la consens si stabilitate”. Formuzal a concretizat ca apelul de la Comrat se rezuma la chemarea: „Marian Ilici, reveniti la noi!”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *