Timpul.md

Actualitate 12 Iulie 2017 | 09:57

O echipă de români a creat softul primului magazin complet autonom din lume. „Bucureştiul a devenit un hub în tehnologie, nu avem de ce să plecăm în America”

„În România găseşti dezvoltatori de top şi printre studenţi, lucru care arată că şcoala scoate în continuare oameni buni”, a spus Daniel Ilina, partener în cadrul companiei Cornerstone Technologies, cu 70 de informaticieni, la ZF Live. 

Şcoala românească scoate ingineri buni, care sunt în top la algoritmică, şi care reuşesc fără probleme să dezvolte platforme IT de top pentru cele mai competitive pieţe din lume, cum ar fi cea din Statele Unite, a declarat Ilina.

„Zona de start-up-uri, industria de IT din România este pe un trend ascendent. Am de­ve­nit un hub de tehnologie, nu poţi să compari Memphis cu Bucureşti în materie de soft şi teh­no­logie. Noi suntem foarte puternici în această zo­nă, avem foarte multe companii aici".

Ilina l-a dat ca exemplu pe unul dintre angajaţii săi, student în anul 4, care a dezvoltat peste 60% din codul de la platforma software complexă a primului magazin complet autonom din lume, în care nu există vânzători, şi care funcţionează în Memphis, SUA. 

Cornerstone Technologies, o firmă de IT care are „creierul“ la Bucureşti, a dezvoltat, în co­la­borare cu clienţi din Statele Unite, trei pro­iecte inedite: Smart Mart- primul magazin auto­mat din lume, o platformă medicală care ofe­ră soluţii online şi un quickboard smart- o pla­că de antrenament pentru sportivi, a de­clarat Daniel Ilinca, partener Cornerstone Technologies, pentru emisiunea de business ZF Live.

„Smart Mart este lansat şi este funcţional în Memphis, SUA. Este un magazin automat destul de mare, undeva la 100 metri pătraţi. Poţi să conduci în jurul lui, să parchezi, ajungi cu mâna la un ecran, comanzi produse, se deschide o trapă, iei produsele. Nu există nimeni în interior. Totul e automat. Următoarea etapă de dezvoltare este să te duci doar cu lista de produse, să o scanezi, şi robotul îţi aduce direct produsele. În cazul ţigărilor şi băuturilor alcoolice, cel care comandă trebuie să îşi scaneze permisul de conducere, iar sistemul verifică dacă eşti este major sau nu“, a menţionat Daniel Ilinca.

Toate sistemele software ale magazinului sunt controlate 100% de la distanţă de echipa Cornerstone Technologies din România - unde au şi fost dezvoltate, în timp ce componenta hardware, robotul care livrează produsele a fost dezvoltat în America. Proiectul a început în anul 2014 şi încă este în stadiu de dezvoltare. Amazon şi Walmart s-au arătat deja interesaţi de prototip.

Dezvoltarea de software şi platforme de IT pentru clienţi internaţionali reprezintă principala sursă de venituri pentru întreaga industrie locală de IT şi nu doar pentru Cornerstone Technologies, una dintre cele câteva mii de firme locale de pe piaţă.

zf.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus