Timpul.md

Femeia 8 Septembrie 2010 | 05:20

O nouă promoţie de medici militari a depus jurământul

20 de studenţi de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” au depus, ieri, jurământul militar, spunând într-un glas „Servesc Republica Moldova”. La ceremonie au participat generalul de brigadă Iurie Dominic, comandantul Armatei Naţionale, conducerea universităţii şi studenţi. Începând cu ziua de ieri, după ce mai mulţi ani au fost instruiţi la Catedra militară, aceştia au devenit ofiţeri-medici în rezervă ai Armatei Naţionale. 

De fapt, la prima etapă, Catedra militară este obligatorie pentru toţi studenţii. Timp de 266 de ore tinerii sunt pregătiţi după programul destinat soldaţilor şi sergenţilor. După absolvirea cursului respectiv, la solicitare, centrele militare organizează comisii medico-militare şi, în funcţie de rezultatul obţinut la testare, studenţii depun jurământul militar şi sunt prezentate materialele necesare pentru acordarea gradului de „plutonier în rezervă”. În restul instituţiilor de învăţământ se acordă gradul militar „soldat în rezervă” sau „sergent în rezervă”. Etapa a doua a prevăzut 500 de ore de instruire conform programului de pregătire a ofiţerilor-medici în rezervă. După finisarea studiilor de rezidenţiat şi a cursului deplin de instruire la Catedra militară, studenţilor li se acordă gradul militar „locotenent în rezervă”.

Generalul de brigadă Iurie Dominic a felicitat absolvenţii cu ocazia acestui eveniment, accentuând însă că nu toţi vor avea un loc de muncă asigurat în cadrul armatei. „În prezent, nu dispunem de locuri de muncă pentru întreg contingentul de absolvenţi. În spitalele şi unităţi militare, precum şi în garnizoane sunt disponibile doar vreo cinci locuri. Ceilalţi vor fi chemaţi în anumite situaţii, cum ar fi, de exemplu, unele acţiuni umanitare etc. Acordăm o atenţie sporită serviciului medical în cadrul armatei, în acest scop fiind folosită o parte considerabilă din buget, căci avem nevoie de militari sănătoşi”, a menţionat generalul de brigadă, asigurându-i că îi aşteaptă o viaţă foarte interesantă. Grigore Garas, medic rezident, proaspăt ofiţer în rezervă, a spus că scopul său este să ajute oamenii, indiferent dacă aceştia sunt civili sau militari.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus