Timpul.md

Bună Dimineața 8 Mai 2021 | 11:56

O poveste adevărată despre de 9 mai: nu te grăbi, citește-o!

Malania și Timotei au avut trei băiți: Grigore, Trifan și Gheorghe. Pe Grigore l-au luat la război rușii, iar pe Trifan – românii. Trifan a căzut la Cotul Donului, în toamna lui 1942. Grigore a murit în ianuarie 1943, la Stalingrad. Gheorghe, mezinul, a fost luat în armata rusă în februarie 1945 și a căzut la Berlin, pe 8 mai 1945.

Melania și Timotei au rămas numai cu Ionel, nepotul, de la Grigore, băiatul lor cel mai mare, căci numai Grigore fusese însurat. Melania, bătrâna, a murit în februarie 1947, umflată de foame. Timotei, bătrânul, a supraviețuit, dar, de scârbă, a căzut în patima băutului. În iarna lui 1949, de Crăciun, beat criță, striga la crâșmă că o să-l omoare pe Stalin. A fost imediat luat, i s-au dat 25 de ani. Nu s-a mai întors, a murit în pușcărie.

Ionel, mezinul, s-a însurat de tânăr, în 1953, când a murit Stalin. Ileana i-a născut doi gemeni, băieți – Igor și Slavic. Bătrânul Ionel, azi gheaghea Vaniușa, trăiește, arată bine, e activ și se ocupă de politică. L-am văzut recent –împărțea oamenilor un ziar în limba rusă cu chipul lui Dodon pe prima pagină. Cei trei sunt la cuțite, nu vorbesc unul cu altul, s-au certat prin 1990. Primul, Igor, e cu comuniștii, iar Slavic e cu Ghimpu. Cele două fete ale lui Slavic lucrează în Italia, iar cei doi băieți ai lui Igor – în Rusia.

Cum v-am spus, sunt sfădiți și nu vorbesc unul cu altul de prin ”90. Satul zice că poate se vor împăca.

Eu nu cred că se vor mai împăca.

E prea târziu. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus