Politică

O victorie de rasunet a Guvernului Filat

De ce FMI nu putea ajunge la un consens cu guvernul comunist?

Insuccesele guvernelor comuniste in negocierile cu Fondul Monetar International erau urmate de atacuri propagandistice masive, prin care aceasta institutie financiara de prestigiu era calificata ca fiind un monstru ce impune conditii draconice Republicii Moldova si cetatenilor ei. Negocierile Guvernului Filat cu FMI, care au durat doua saptamani, au demonstrat ca la mijloc era altceva. Clanul Voronin nu dorea sa inlature monopolurile si sistemul vicios si corupt de licentieri si autorizari, monopolul, birocratia si coruptia care caracterizau economia clientelara a regimului.

Politica sociala a fost doar un pretext pentru a se opune transformarii economiei puse in serviciul nomenclaturii comuniste intr-o economie de piata functionala in care toti agentii economici activeaza in baza unor reguli clare si nu sunt supusi unor presiuni devastatoare din partea birocratiei de stat.

De ce s-a negociat atat de eficient cu Guvernul Filat?

Chiar daca cele doua saptamani au suprasolicitat factorii de decizie implicati in negocieri, si in mod deosebit pe prim-ministrul Vlad Filat, caracterul tratativelor ne-a demonstrat ca cele doua parti au gasit numitorul comun destul de repede. Si acest numitor comun consta in faptul ca cerintele Fondului Monetar International de a construi o economie libera si competitiva corespund cu principiile si obiectivele de baza ale Programului de activitate a Guvernului Filat pentru anii 2009-2013, votat in Parlament la 25 septembrie curent. Atat FMI, cat si Guvernul au pus accentul pe descatusarea economiei prin descentralizare, demonopolizare si dereglementare, printr-o politica fiscala stimulatorie.

Cabinetul Filat n-a putut din convingere sa se opuna reformelor structurale propuse de FMI, deoarece ele erau detaliat descrise in Programul de guvernare si erau asumate deja de executiv. Micsorarea numarului de licentieri si autorizatii pentru diverse produse si activitati, introducerea ghiseului unic, simplificarea si micsorarea termenelor pentru procedurile de inregistrare si lichidare a afacerilor, pastrarea cotei zero de impozitare la profitul reinvestit pana in anul 2012 si introducerea dupa acest termen a cotei unice de 10 la suta s.a. au insemnat unda verde pentru lumea businessului, declarat de Guvernul Filat drept un partener strategic. La acest capitol reprezentantii FMI pentru prima data in istoria tratativelor cu un guvern moldovean nici n-a avut ce negocia – am avut un consens deplin, declara ei. Si daca s-a gasit intelegere in chestiunile de principiu, in rest, chiar daca s-a muncit foarte mult, n-au existat bariere de netrecut.

Ce conditii de ordin economic a pus FMI?

Evident ca FMI cere ca in baza reformelor structurale sa fie asigurata stabilizarea si relansarea economica. Recesiunea economica cauzata de ineficienta modelului economic comunist si de criza mondiala va fi stopata in primul trimestru al anului 2010. Ritmul anual al cresterii economice va evolua de la 1,5 la suta in 2010 pana la 5 la suta in 2012. Deficitul bugetar va fi diminuat de la 9 la suta in 2009 pana la 3 la suta in 2012. Toti acesti parametri vor fi asigurati prin cresteri economice substantiale generate de descatusarea producatorilor si asigurarea unei concurente cu adevarat libere in economie. La drept vorbind, obiectivele propuse nu sunt atat conditii puse de FMI, cat calcule ale efectelor produse de reformele preconizate de executiv si sprijinite de FMI.

Care au fost conditiile de ordin social?

Autointitulatii experti comunisti prevesteau un dezastru social in cazul in care vor fi acceptate conditiile de ordin social puse de FMI. Nu mai tarziu de august curent, deputatul comunist Iurie Munteanu facea prognoze apocaliptice privind disponibilizari in masa, micsorarea salariilor, cresterea varstei de pensionare in cazul acceptarii conditiilor FMI. Guvernul Filat i-a dezamagit cumplit pe comunisti: nimic din ororile prevazute de fostii guvernanti nu s-a adeverit. Echipa noului executiv a stiut sa negocieze principiile si reperele politicii sociale astfel incat disponibilizari, cu exceptia celor asumate de guvernele anterioare, nu vor fi. Va fi asigurata cresterea salariului cadrelor didactice cu 24 la suta. Varsta de pensionare va ramane aceeasi, concomitent lichidandu-se privilegiile pentru militari, procurori, functionari publici… Cota TVA nu se va majora, iar accizele la tutun, cosmetice, benzina si automobile de lux vor fi ajustate la cele europene. In linii mari, politica sociala va fi una puternica si indreptata spre protejarea cetatenilor cu venituri mici si medii, asa cum stipuleaza si Programul de activitate a noului executiv.

Care sunt beneficiile Republicii Moldova?

Fondul Monetar International a deblocat finantarea tarii noastre. Imediat, Guvernul va putea acoperi deficitul bugetar din contul transei de 180 mln. de dolari care pot fi utilizati chiar azi. Alte 590 milioane de dolari vor fi utilizate in urmatorii trei ani, astfel: jumatate la acoperirea deficitului bugetar, iar alta jumatate pentru majorarea rezervelor valutare ale Bancii Nationale.
Insa si mai important este faptul ca FMI a dat un semnal pozitiv pentru toate institutiile financiare internationale, pentru toti partenerii externi. Avand expertiza celei mai prestigioase institutii internationale de profil, tarile donatoare vor fi mult mai generoase decat au fost pana acum in acordarea creditelor si granturilor. La drept vorbind, tara noastra a primit vot de incredere de la cei mai importanti parteneri externi, care au dat lumii un semnal clar: Republica Moldova are un Guvern credibil si un viitor previzibil.

La 25 septembrie 2009, in discursul tinut la sedinta de investitura a Guvernului, prim-ministrul Vlad Filat a mentionat: „Cred cu tarie intr-o Moldova unita in fata dificultatilor, in uriasele energii creatoare de bunuri si valori prezente in societatea noastra. Sunt convins in reusita acestui Guvern, a fiecarui cetatean in parte, a tarii noastre – Republica Moldova”.
Victoria de rasunet obtinuta de Guvern in urma negocierilor cu FMI vine sa ne convinga ca premierul Filat a facut in acea zi declaratii realiste si responsabile.

Andrei Lupascu

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *