Timpul.md

Moldova 22 Decembrie 2010 | 09:58

Oferta lui Filat: PLDM - 7 ministere, PD - 5 iar PL 4

Ieri au continuat negocierile dintre PLDM, PD şi PL pentru crearea unei alianţe de guvernare. S-a discutat oferta PLDM privind partajarea funcţiilor în viitorul executiv şi statutul unor instituţii publice despre care s-a spus că ar fi fost politizate. 

„Deşi în interiorul Alianţei deţinem proporţia de 56%, la nivel de repartizare a funcţiilor în guvern, noi vom veni cu o expresie invers proporţională, dacă acest lucru duce la confortul necesar ca şi colegii din celelalte două partide să poată să fie implicaţi plenar şi eficient în actul de guvernare”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, după cea de-a şasea rundă de negocieri, prima de „discuţii concrete”, despre crearea coaliţiei de guvernare. Cu alte cuvinte, PLDM va pretinde la doar 44% din fotoliile de miniştri.

„Este prea devreme să compar oferta PCRM cu cea a PLDM-PL… Să nu ne precipităm, trebuie să mergem cu viteza a doua, nu cu a cincea”, a fost răspunsul preşedintelui PD, Marian Lupu.

La încheierea rundei de negocieri care a durat o oră, cei trei lideri nu au dorit să ofere prea multe detalii, motivând că astăzi vor continua discuţiile, după care ar putea urma şi o decizie finală. „Pe alocuri am identificat opinii comune, precum şi păreri diferite. De aceea, am luat această pauză până mâine (azi - n.n.)”, a spus Marian Lupu. La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a menţionat că pentru liberali „nu e important numărul de ministere”, dar că ei vor analiza oferta.

Tot ieri, înainte de şedinţa tripartită, Marian Lupu a avut o întrevedere şi cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Lupu a calificat-o ca fiind una „calmă şi constructivă”, iar subiectul principal l-a constituit „depăşirea crizei politice”.Anatol Ţăranu, analist politic:

"Se derulează un proces foarte anevoios de constituire a unei coaliţii de guvernământ. Nimic altceva. A fost făcută o propunere din partea PLDM-ului, care trebuie să devină un factor pentru continuarea negocierilor în viitor. Numai după ce partidele se vor clarifica în poziţiile-cheie, va fi posibilă obţinerea unui compromis, care, până la urmă, se va fructifica într-o declaraţie de constituire a Alianţei.

Cred că oferta va fi modificată. Ceea ce contează este că aceasta a fost formulată. Deci, eu cred că astăzi (ieri - n.n.) a fost făcut un pas foarte serios înainte. Dar faptul că Filat a declarat că e gata să inverseze proporţia de distribuire a fotoliilor în guvern este un principiu foarte general".

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus