Timpul.md

Lumea 13 Aprilie 2010 | 10:06

Oile care “se tund” singure

  O rasa de oi, recent creata, isi leapada lana primavara, scutindu-i, astfel, pe fermieri de cheltuielile – in energie umana si bani – pe care le presupune operatia tunderii anuale.

Noua rasa, numita Exlana, a fost creata de fermierii din sud-vestul Angliei, prin incrucisarea unor rase locale cu rase exotice de oi, precum St. Croix si Barbados Blackbelly.

Aceste rase exotice, originare din insule cu clima tropicala, au particularitatea de a-si lepada lana odata cu incalzirea vremii.

Aceasta caracteristica genetica a fost transmisa si rasei Exlana, a carei aparitie reprezinta o adevarata revolutie in domeniul cresterii oilor.

Timp de milenii, tunderea lanii, efectuata primavara, a fost o parte esentiala si indispensabila a acestei indeletniciri traditionale.

Operatia e destul de laborioasa si costisitoare, necesitand mana de lucru calificata. Or, scaderea drastica a pretului lanii in ultimii ani a facut ca ocupatia de a creste oi pentru lana sa nu mai fie rentabila.

In aceste conditii, operatia de tundere - necesara oricum, pentru pastrarea sanatatii oilor - a devenit mai degraba o bataie de cap decat un mijloc de castig.

Crescand oi din rasa Exlana, fermierii ar economisi cca. 9 euro pe cap de animal, pe an; in cazul unor turme de cateva sute de capete, s-ar economisi, astfel, mii de euro anual.

O oaie Exlana produce cantitati mici de lana (cca. 500 g, fata de aproximativ 9 kg, cat poate produce o oaie dintr-o rasa selectionata, crescuta pentru lana).

Oile Exlana sunt mai rezistente la paraziti interni si au nevoie de mai putine medicamente, astfel incat cresterea lor are un impact ambiental mai mic.

Sursa Descopera

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus