Interviu

Oleg Serebrian, observator la Kiev: Nu cred ca Ianukovici va schimba dramatic cursul politicii ucrainene

Alegerile prezidentiale din Ucraina au fost monitorizate si de cativa deputati din RM, delegati de Parlament. Este vorba de Oleg Serebrian (PD), Mihai Sleahtitchi (PLDM) si Valeriu Munteanu (PL). Reprezentantul PCRM a renuntat la plecare in ultimul moment, invocand motive de sanatate. Cu ce impresii a revenit de la Kiev ne relateaza Oleg Serebrian, desemnat de colegi, formal, presedinte al grupului.

– Dle Serebrian, cum apreciati felul in care s-au desfasurat alegerile prezidentiale din Ucraina?

– Interesul pentru acest scrutin a fost unul foarte mare, despre asta vorbind si numarul foarte mare de observatori straini. Grupul nostru a operat doar in Kiev si e firesc ca in capitala sau in orasele mari misiunile straine sa fie deseori excesiv de prezente. Totusi, am fost asigurati ca si in provincie au activat multe misiuni straine de monitorizare, mai ales cele trimise de diaspora ucraineana din SUA si Canada. Parerea mea e ca alegerile s-au desfasurat calm si corect. La niciuna dintre sectiile de votare pe care le-am vizitat nu ni s-a relatat vreo incalcare.

– Ce inseamna pentru Ucraina victoria lui Viktor Ianukovici? Ar putea urma schimbari majore in politica interna si externa a acestei tari?

– Intai de toate, e dorinta fireasca de schimbare. „Pendulul” preferintelor electorale s-a miscat spre stanga, dupa ce, acum sase ani, facuse o miscare categorica spre dreapta. Putem spune ca e un vot din „deceptie”, ceea ce nu-i chiar totuna cu un „vot de protest”. Cat priveste schimbarile, temerea ca Ianukovici ar putea modifica dramatic cursul politicii interne sau externe a Ucrainei mi se pare, totusi, putin intemeiata. Asta s-ar fi putut intampla in cazul in care el ar fi castigat cu un rezultat zdrobitor.

Dar atunci cand diferenta e neesentiala, ar fi o ineptie sa revizuiesti din temelie cursul de guvernare. Mai ales ca observam din nou divizari clare de optiuni politice pe criterii etno-geografice, iar intr-o societate atat de divizata derapajele sunt periculoase… De aceea, cred ca Ianukovici si anturajul sau vor avea suficienta inteligenta sa schimbe nuante, si nu culori in imaginea politicii externe si interne.

– Eventuale proteste ale sustinatorilor lui Timosenko ar putea schimba situatia?

– Nu exclud ca ar putea avea loc proteste, mai ales in regiunile din vestul tarii, acolo unde Timosenko a avut un scor extrem de bun. In acelasi timp, e greu sa invoci fraudarea masiva a rezultatului atunci cand diferenta este de 3% (aproape un milion de alegatori) si cand n-ai semnalat fraude esentiale in momentul desfasurarii scrutinului. Organismele europene si SUA au si recunoscut rezultatele alegerilor.

– La ce sa ne asteptam in relatiile moldo-ucrainene dupa aceste alegeri?

– Aici multe depind si de Chisinau – in ce masura vom sti sa avem o politica pro-activa si nu doar reactiva in raport cu Kievul. Ucraina trebuie sa devina unul dintre partenerii nostri de baza politici si economici. Sper foarte mult ca noua conducere de la Kiev va fi mai deschisa pentru o conlucrare pe dosarul transnistrean. ?in sa spun ca nu avem niciun temei sa credem ca Iulia Timosenko ar fi fost cumva mai cooperanta decat Ianukovici in acest sens. Mai mult, alegatorii romanofoni din nordul Bucovinei si sudul Basarabiei au votat preponderent pentru Ianukovici.

O cauza poate fi si promisiunea facuta de el privind sporirea gradului de autonomie culturala pentru vorbitorii de limba romana din Ucraina, angajament de la care s-a abtinut Timosenko. Ianukovici a fost mult mai prudent si in discursurile sale legate de Romania, in timp ce Timosenko a scapat cateva declaratii destul de acide la adresa Bucurestiului. Oricum, cred ca avem tot temeiul sa asteptam daca nu o imbunatatire, atunci o mentinere a relatiilor noastre cu Kievul la aceleasi altitudini.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *